TOP

“Investeren in goed personeel noodzakelijk voor detailhandel”

Ondernemers zouden moeten investeren in goed personeel om in deze zware retailtijden het verschil te kunnen maken, maar het ontbreekt hen vaak aan de benodigde financiële middelen. Deze conclusie trekt Alfa Retailadviseurs in het rapport 'Cijfers die spreken Retail'.

De retail in Nederland staat onder grote druk. Meerdere branches hebben een zwaar 2009 achter de rug en kunnen niet nogmaals een jaar met rode cijfers aan. De vooruitzichten zijn nog onverminderd somber, concludeert Alfa Retailadviseurs.

Experts verwachten dat de markt in 2010 verder onder druk zal komen te staan. Volgens de retailadviseurs kunnen deskundigheid en klantgerichtheid van verkoopmedewerkers het grote verschil maken.

Investeren
De vraag is of ondernemers die mening delen en bereid zijn om voldoende medewerkers op de vloer te houden of personeel te binden met opleidingen. Veel detaillisten hebben afgelopen jaar al hun financiële buffers aangesproken, waardoor er weinig geld overblijft om te investeren in het personeel.

Kledingbranche
Robert Berendsen van Alfa Retailadviseurs: “Je ziet sinds een paar jaar een duidelijke verschuiving naar modekledingzaken die ook schoenen gaan verkopen. Ik vraag me af waar dat naar toe gaat. De kledingbranche gaat creatiever met het assortiment om, ze kijken veel meer naar andere mogelijkheden. De schoenenbranche houdt zich strikt bij de schoenen en verkoopt nog geen kleding erbij.”

Sociale media
“Door de oriëntatie op internet weet de consument tegenwoordig heel goed waar hij of zij in de winkel naar op zoek is. Winkelpersoneel heeft een sterke verkoopkracht en adviserende taak. Winkeliers hoeven niet allemaal een webshop te openen. Maar ze moeten zich wel goed realiseren dat het belangrijk is om vindbaar te zijn op internet en aanwezig te zijn op sociale media.”