TOP

Italiaanse schoenenindustrie krabbelt op, maar is somber over de toekomst

De Italiaanse schoenenindustrie toont een opleving nu de fabrikanten hun export in het eerste kwartaal van 2022 met 21,4 procent hebben zien stijgen. Hiermee zet het herstel na twee jaar Covid-tegenslag zich voort. Maar ondanks de voorzichtig positieve cijfers is er veel onzekerheid over de toekomst.

Beeld: Micam

Na een periode van zeer sombere cijfers als gevolg van de pandemie, heeft de Italiaanse schoenenindustrie het vorig jaar ingezette herstel weten voort te zetten. De Italianen herpakten zich in het eerste kwartaal van 2022 met een groei in export (+21,4%) en toegenomen bestedingen van consumenten in eigen land (+20,6%). Dit blijkt uit cijfers van het Confindustria Moda Research Centre voor Assocalzaturifici, de vereniging van Italiaanse schoenfabrikanten. Tijdens de presentatie van de cijfers maakte de industrievertegenwoordiger ook de cijfers over 2021 openbaar, een jaar waarin de totale omzet van de sector steeg naar 12,7 miljard euro (+18,7%). Dit ligt nog steeds onder het pre-coronaniveau van 14,3 miljard in 2019. In totaal werd in 2021 door Italiaanse bedrijven 148,8 miljoen paar geproduceerd, een stijging van 13,8 procent.

Werkgelegenheid

De groei in het eerste kwartaal van dit jaar heeft gezorgd voor minder spanning op het gebied van werkgelegenheid in de Italiaanse schoenenindustrie. Het aantal actieve ondernemingen daalde weliswaar met 36 bedrijven sinds begin dit jaar, maar de werkgelegenheid toont een kleine stijging ten opzichte van december. Het aantal mensen dat in de schoenenindustrie werkzaam is, steeg met 209 (+0,3%). Positief nieuws dus, na de uitgesproken negatieve trend van de afgelopen twee jaar toen 4.300 werknemers hun baan verloren.

Nieuwe problemen

Ondanks de voorzichtig positieve cijfers is er veel onzekerheid over de toekomst. De Italiaanse schoenenbranche heeft net als andere bedrijfstakken en andere landen te maken met problemen die de groei kunnen remmen. “Na het progressieve herstel dat bedrijven in de sector terugbrengt naar het niveau van voor de pandemie werden we eind februari geconfronteerd met het uitbreken van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dit heeft geleid tot de ineenstorting van de export naar deze landen vanaf maart. De verkoop op deze twee markten daalde in maart/april met 52 procent”, zegt Siro Badon, voorzitter van Assocalzaturifici. Hij signaleert echter meer problemen waar de Italiaanse schoenenindustrie mee te maken heeft. “Naast de effecten van de oorlog hebben we een sterke stijging van de energiekosten gezien en geen significante vermindering van de grondstofprijzen, die al vele maanden hoog zijn. Ook is er de angst voor nieuwe varianten van het virus”.