TOP

Johan Cruijff: “We zijn bezig met functionele schoenen”

Behalve voetbalgrootheid is Johan Cruijff ook naamgever van schoenenmerk Cruyff Classics. Het merk maakte in het verleden voetbalschoenen, maar richt zich nu op casualproducten.

Textilia-redacteur Lideweij Bosman had de eer om Cruijff te interviewen tijdens de beurs Pitti Uomo in Florence. Op een overvolle stand sprak Johan Cruijff met media, waar hij ondanks de zomerwarmte en gekte van journalisten de rust zelve bleef. Hij was naar Florence afgereisd om zijn schoenenmerk te promoten en niet zozeer om over voetbal te praten.

Tijdens het gesprek blijkt Cruijff een ster in vergelijkingen trekken van mode naar de sport. En dan met name als het over de kwaliteit gaat: “De kwaliteit van de schoenen móét goed gewoon zijn. Als je spelers opstelt, moeten ze toch ook een zekere mate van kwaliteit in huis hebben.” Cruijff is eerlijk als hem gevraagd wordt of hij zichzelf een modeman kan noemen. “Mijn vrouw weet er meer van af dan ik. Ik verschijn voor de schoenenlijn vooral op de feesten en partijen.”

Toch is hij wel in zekere zin betrokken geweest bij de totstandkoming van de schoenenlijn. “Toen het plan bestond om de schoenenlijn, die in 1979 werd opgericht, een paar jaar geleden te herlanceren wilde ik er zeker van zijn dat de kwaliteit goed zou zijn. Het team achter het merk wist mij er van te overtuigen om er opnieuw mee te starten. Sindsdien woon ik regelmatig bijeenkomsten bij om de nieuwe collectie te bekijken.” De eisen die hij aan de schoen stelt zijn duidelijk: “Die moeten betaalbaar en voor iedereen toegankelijk zijn.”

Op de vraag of hij niet functionele voetbalschoenen kan ontwikkelen waar hij zelf al zijn expertise in kwijt kan, verklapt hij met een knipoog: “Daar zijn we mee bezig.”

Mooi om te beseffen is dat Johan Cruijff uiteindelijk maar met één reden naar de Italiaanse beurs is gekomen: de Cruyff Foundation. De opbrengst van de schoenenlijn is bestemd voor het aanleggen van trapveldjes voor kinderen. “Het is uiteindelijk een goede doel schoen.”

De lente en zomercollectie is geïnspireerd op de oude Cruijff sportschoenen, het sport-merk wat Johan Cruyff eind jaren ’70 in Barcelona begon. Elegante sportswear voor de technische speler is wat Cruijff eind jaren zeventig in zijn hoofd heeft. Zijn filosofie luidde: het ontwikkelen van een functioneel maar ook een stijlvol merk. Stijlvolle voetballers als Marco van Basten en Dennis Bergkamp droegen ooit de voetbalschoenen van Cruijff’s merk.

Cruyff Classics is dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met Dennis Bergkamp. De Cruyff Sports voetbalschoen, waarop Dennis Bergkamp in de jaren ’80 en ’90 furore maakte, is in overleg met Dennis herontwikkeld in een casual uitvoering met nieuwe frisse kleurencombinaties.