TOP

Kleine familiebedrijven vrezen problemen met bankkrediet

Veel kleinere familiebedrijven vrezen dat de beschikbaarheid van bankkrediet het komend halfjaar problematisch blijft. Dit blijkt uit een onderzoek van Van Lanschot Bankiers.

Volgens Mark Buitenhuis, directeur van Van Lanschot Bankiers hebben grotere familiebedrijven nog wel ruimte om te investeren maar zijn het vooral de kleinere ondernemers die het somber in zien. “Banken zijn kritischer geworden. Ze kijken vanwege de onzekere toekomst meer naar de cashflow in het komende jaar en minder naar de groeiverwachingen over vijf jaar,” aldus Buitenhuis op fd.nl. “Veel bedrijven hebben daardoor minder speelruimte dan ze zouden wensen.”

Garantieregeling
Deze week werd bekend dat de garantieregeling van de overheid voor bankkrediet aan het midden- en kleinbedrijf met een jaar wordt verlengd om ondernemers meer lucht te geven. Maar bedrijven kunnen zelf ook maatregelen treffen om de financiële armslag te vergroten. Bijvoorbeeld door facturen gelijk te verzenden met de levering van producten.

Krediet
Op zoek gaan naar een buitenstaander met een zak geld is voor een familiebedriijf dat het liefst alle zaken zelf in de hand houdt vaak een brug te ver. Uit onderzoek van accountantskantoor PwC van maart 2010 blijkt dat 36 procent van de ondernemers bereid is eigen geld bij te storten als de nood aan de man komt. Het inroepen van hulp van een externe partij of het aantrekken van een achtergesteld krediet van de bank is uitzonderlijk.

Volgens Van Lanschot kunnen minder goed lopende familiebedrijven nog steeds krediet krijgen als zij enkele voorwaarden accepteren. Te denken valt daarbij aan versnelde aflossing zodra de resultaten verbeteren.