TOP

Nieuwe schoenen doen al na 34 minuten pijn

Uit Brits onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld na 34 minuten zere voeten krijgen als ze nieuwe schoenen dragen. Vier op de tien ondervraagden neemt een extra paar schoenen mee, zodat ze hun schoenen kunnen wisselen als hun voeten pijn gaan doen.

De Britse onderzoekers ondervroegen 4000 vrouwen, naar aanleiding van de lancering van Insolia, een voetzooltje dat de pijn door hoge hakken moet verminderen. Hierdoor zouden vrouwen hun schoenen drie keer zo lang moeten kunnen dragen. Enkele vrouwen zeiden  weleens blootsvoets naar huis te lopen vanwege hun te zere voeten. Eén op de tien dames liet haar hoge hakken achter of leende schoenen van iemand anders.

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden…
Het afgelopen jaar hadden Britse vrouwen gemiddeld zes keer last van pijnlijke voeten. Eén op de tien werd naar huis gedragen. Een derde bezoekt uitsluitend uitgaansgelegenheden met stoelen; zodat ze niet de hele avond hoeft te blijven staan.

De helft van de ondervraagden heeft een paar pijnlijk hoge hakken, maar blijft deze dragen omdat ze er zo geweldig uitzien. Daarnaast droeg drie op de tien oncomfortabele hakken; omdat hun partner dat waardeert. Een vijfde zegt dat het vooruitzicht van pijnlijke voeten er niet voor zorgt dat ze geen hakken meer wil dragen.

Shoe-aholic
De gemiddelde Britse vrouw tussen 18 en 65 jaar bezit 18 paar schoenen en geeft ongeveer 42 euro per paar uit. Acht op de tien heeft negen paar schoenen dat ze minder dan twee keer droeg.

Een derde van de ondervraagden geeft toe verslaafd te zijn aan schoenen. Zes op de tien heeft een speciale kast om haar schoenen veilig in op te bergen. Eén op de vijf beoordeelt andere vrouwen op basis van haar schoeisel en één op de tien denkt dat schoenen het belangrijkste onderdeel van een outfit zijn.

Testritje
Bij een normale hak van 7,5 centimeter komt 75 procent van de druk van het lichaam op het voorste deel van de voet, waardoor een brandend gevoel ontstaat. Doordat het lichaam niet in balans is kan dit voor rugpijn en pijn in de benen zorgen. Wanneer een vrouw op hoge hakken lange tijd recht staat gaat uiteindelijk de hele voet pijn doen.

“Mijn advies is om schoenen altijd thuis te testen,” vertelt voetspecialiste Erika Gibbins. “Als je denkt dat ze pijn zullen doen, kun je een zooltje gebruiken waarmee de druk herverdeelt wordt.”