TOP

Li Edelkoort over trends zomer 2012 op ‘Earth Matters’

Trendgoeroe Lidewij Edelkoort gaf dinsdagmiddag 23 november in het Zaantheater in Zaandam haar visie op de laatste modetrends en ontwikkelingen in mode en design. De trendpresentatie voor het seizoen zomer 2012 was getiteld: 'Earth Matters'.

Het seminar stond dus volledig in het teken van ‘aarde en alles wat we hierin vinden als inspiratiebron fungeert en waarin we zullen trachten om de schoonheid en kracht ervan te evenaren en het respect ervoor te herstellen’.

Recordaantal natuurrampen
Tot 1 november van dit jaar vonden er wereldwijd al 407 natuurrampen plaats, dat is een record. Volgens Edelkoort krijgen we een nieuwe relatie met de aarde en wordt de crisis een leidraad voor creativiteit in de markt. De auto- en voedselindustrie zijn al overstag. En de modebranche zal dat voorbeeld volgen, denkt ze. Edelkoort pleit voor het gebruik van 10 procent biokatoen, 10 procent lokale productie, 10 procent niet of plantaardig kleuren en 10 procent minder productie, want volgens haar is het huidige aanbod veel te breed.

Grondstoffen 
Na een prachtige audiovisuele presentatie gaf Edelkoort uitleg bij de verschillende thema’s, onderverdeeld in grondstoffen.

Chalk: wit krijgt een grote rol; neutrale/ minimale kleuren, zoals ivoorachtig wit, zachte materialen, een mix van high fashion en casual sportswear.

Sand: linnen/ zijde; gepilde jerseys; geverfde garens; gecoate materialen; donkere uni’s.

Rock: bergsport en active wear als inspiratiebron (rugzakken en bergschoenen); de short wordt nog belangrijker; de terugkeer van oversized.

Earth: rustieke materialen; terracotta kleuren in Italiaans leer en suede; horizontale strepen; meer primitieve dessins.

Root: linnen; katoen; rustiek haakwerk.

Fossil: avantgarde; abstracte jaquards; rustiek haakwerk.

Water: blauw komt overal in terug; aquarel dessins; met diepzeewater gewassen denim (een milieuvriendelijke manier om te bleken zonder chemicaliën); gerecyclede polyesters/ nylon.

Chrystal: avantgarde; voor ondeugende jonge meisjes transparante materialen zoals tule; lichte pastels; borduursels; kralen/ pailletten.

Precious: jaquards; pailletten (zijn nu een basisitem); abstracte patronen; wulpse stoffen; felle intense kleuren.

Agate: stretchmaterialen; print op pailletten, regenboogpatronen, bontgeweven stoffen; dessins op zware stoffen (jassen/ tassen).

Pigment: intense kleurvariaties; nadruk op felle kleuren; geel is de komende vijftien jaar heel belangrijk; Engelse dessins uit de jaren ’70; chiffon; transparante blouses; unikleding met een sportief karakter.

Plastic: nieuwe plastics van natuurlijke materialen voor verpakkingen en design; popart/ vagebond mode; overstyled; handgemaakte effecten zoals patchwork.

Fuel: donkere kleuren zoals petrol; donkere coatings (rubber/ lak); abstracte patronen, granietachtige structuur, carbon/ verbrande materialen.

Gold: primitief/ rustiek gebruik; klonterig; goud gaat net als geel een belangrijke rol spelen.

Meteorite: de mode flirt met het futurisme; donkere roestkleuren; optiek/ 3D

Natural dyes: avantgarde. Een Franse fabrikant maakt industriële natuurlijke verfstoffen. Lidewij Edelkoort stelde hieruit een tweede kleurkaart samen. Ze voorspelt een kentering in het denken over kleur.

Na de pauze komen de lifestyle- en designtrends voor 2012 aan bod. Het thema is: Landscaping Interiors. Edelkoort zegt dat interieurs vanwege de crisis nauwelijks veranderen. Ze ziet wel dat interieurs en exterieurs steeds meer aan elkaar gekoppeld worden.

In de aansluitende presentatie ‘Landscaping Interiors’ geeft Edelkoort haar visie op de lange termijn trends in lifestyle, design, architectuur en decoratie voor 2012 en verder.

Het volgende trendseminar van Lidewij Edelkoort over winter 2012/2013 vindt plaats op 24 mei 2011 in Amsterdam. Meer informatie via Appletizer.