TOP

Maiburg viert 125-jarig bestaan

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Carolus Gerardus van der Heijden de schoenfabriek Firma Van der Heijden en Van Grinsven oprichtte. Tussen toen en nu heeft het bedrijf zich - inmiddels onder een andere naam - ontwikkeld tot een totaalleverancier van technische materialen.

De leiding over het bedrijf is steeds in handen gebleven van een nazaat van de oprichter. Dit jaar neemt de vijfde generatie het roer over, als Frans Maiburg terugtreedt als directeur en zijn zoon Bas hem opvolgt.

Begin 20e eeuw (het bedrijf wordt inmiddels geleid door Johanna van der Heijden en haar man Sebastiaan Maiburg) worden de activiteiten uitgebreid met materialen voor de schoenindustrie en in de jaren die volgen worden diverse agentschappen verworven, onder meer voor Sia, een Zwitserse producent van schuurpapier- en linnen.

Handelsactiviteiten 
In 1932 krijgt de onderneming de naam Maiburg, die immers door alle familieleden werd gedragen, en komt de nadruk steeds meer te liggen op de handelsactiviteiten. Twaalf jaar later splitsen de twee zoons Maiburg het bedrijf. Eén van hen, Johan Maiburg gaat zich richten op de schuur- en linnenindustrie onder de naam N.V. J. Maiburg Industrie- en Handelsonderneming.

Chemische fabriek
Het bedrijf groeit en breidt uit. In 1953 wordt een nieuwe chemische fabriek geopend. Met Maiburg Hout wordt ingespeeld op de nieuwste ontwikkelingen in de jaren ’70 en onder leiding van Frans Maiburg (inmiddels de vierde generatie) gaat de onderneming zich concentreren op de bedrijfsactiviteiten spaanplaat, lijmen en schuurpapier. In 1998 wordt dit assortiment nog uitgebreid met toebehoren voor parket. Het complete leveringsprogramma van Maiburg bestaat op dit moment uit schuurmaterialen, plaatmateriaal, lijmen en, onder het Lecol-merk, producten voor de installatie van houten vloeren. Daar wordt binnenkort een vijfde pijler aan toegevoegd, in de vorm van producten voor de installatie van tapijt en flexibele vloerbedekking.

Afscheid van Frans Maiburg
De afgelopen veertig jaar (waarvan bijna 25 jaar als directeur) realiseerde Frans Maiburg een enorme groei van het bedrijf. Een groei, die onder meer de bouw van een nieuwe bedrijfsvestiging noodzakelijk maakte.

Jubileumactiviteiten
Het 125-jarig bestaan én het afscheid van Frans Maiburg worden door Maiburg gevierd op 30 september met een feestelijke dag voor klanten en relaties in Waalwijk. Naast de afscheidsreceptie geeft Maiburg haar gasten deze dag een kijkje achter de schermen.

Er is een rondleiding door het pand en er zijn een aantal presentaties. Industrieel ontwerper Piet Hein Eek, bekend van zijn sloophouten meubelen, geeft een lezing over “Normale duurzaamheid”.