TOP

Manas wint kort geding van kopieerder Mamas

Afgelopen vrijdag, 12 december, heeft de rechtbank te Den Haag het Italiaanse schoenenmerk Manas in het gelijk gesteld.

Een Chinese keten, die onder de naam Mamas schoenen op de Benelux-markt brengt die veel gelijkenis vertonen met Manas, moet haar handelsnaam en logo wijzigen. De keten is veroordeeld tot betaling van de kosten van de procedure, inclusief de kosten van beslaglegging en gerechtelijke bewaring, die begroot zijn op ruim 20.000 euro.  

Bij het niet tijdig nakomen is een dwangsom bepaald van 5.000 euro per dag.

De ‘inbreukmakende’ schoenen zijn reeds in beslag genomen – volgens mr. Maarten Haak van Hoogenraad & Haak Advocaten te Amsterdam ging het om ruim 2100 paar schoenen – en mogen van de rechtbank niet meer worden verhandeld, de diverse tekens zijn inmiddels van de winkels verwijderd en de website van Mamas is niet meer toegankelijk. In een bodemprocedure zal worden beslist of de schoenen moeten worden vernietigd.

Of dit alles het voortbestaan van de onderneming Mamas Nederland raken, daarover zegt de voorzieningenrechter geen oordeel te kunnen geven. Binnen een week na de uitspraak moet Mamas Nederland alle uitingen met het teken Man en het M-teken in de Benelux worden gestaakt. Mamas Nederland runde twee winkels, een in Enschede en een in Hilversum; laatstgenoemde is een maand geleden gesloten.

Zoals bekend wordt het succesvolle Italiaanse schoenenmerk Manas in Nederland vertegenwoordigd door Gerard Braam en Frank van Bommel (Cast showroom 459).

Op de foto’s voorbeelden van het inbreukmakende logo.