TOP

Meindl en Gore-Tex vieren 25 jaar succesvolle samenwerking

De Beierse berg- en trekkingschoenspecialist Meindl en W.L. Gore & Associates, producent van de Gore-Tex® membranen, vieren dit jaar hun 25-jarige samenwerking.

In 1983 kwam Thorger Hubner (tot voor kort hoofd van de afdeling Footwear Division bij W.L. Gore) bij Alfons Meindl met het innovatieve idee om een vliesdun, wit membraan te gebruiken bij de productie van schoenen. Door de grootte van de poriën zou de waterdamp van binnen naar buiten kunnen ontsnappen, maar water vanwege de grotere moleculen niet van buiten naar binnen dringen. Dit zou de waterdichte én ademende oplossing zijn voor de soms keiharde omstandigheden waaraan de schoenen tijdens trektochten worden blootgesteld.

De flex-test van Gore overtuigde de toenmalige directeur van het familiebedrijf. Hierbij moet een Gore-Tex schoen ook na 100.000 stappen in een met water gevulde loopsimulator nog steeds droog zijn. Het partnerschap leidde tot een intensieve samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, gedachten-uitwisseling en de aanmelding van verschillende patenten. De partners gingen Gore-Tex schoenen als een systeem zien, waarin alle onderdelen naadloos op elkaar zijn afgestemd.

Meindl, in ons land vertegenwoordigd door de firma Best Step, was de eerste, vandaag nog bestaande, schoenenfabrikant in Europa die Gore-Tex toepaste. Momenteel produceert het merk circa 1.000.000 paar schoenen per jaar, waarvan de meeste met een van de Gore-Tex membraan-systemen, afhankelijk van de gewenste functionaliteit.