TOP

Miss Universe Australia mag geen laarzen van Ugg Australia dragen

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft Jesinta Campbell, Miss Universe Australië, dringend verzocht om tijdens de Miss Universe-verkiezing geen laarzen van Ugg Australia te dragen.

Volgens Australische media heeft People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) het 18-jarige model gevraagd om af te zien van haar plan om Ugg-laarzen en een bolero van schapenvacht te dragen tijdens de Miss Universe 2010-verkiezing op 24 augustus in Las Vegas. De dierenrechtenorganisatie schrijft in een brief aan Jesinta Campbell dat de laarzen ‘wreed en onethisch’ zijn, omdat er ‘mulesed’ wol in verwerkt is.

‘Mulesing’
‘Mulesing’ is een door Australische boeren veel gebruikte techniek om wol te verkrijgen. Bij dit proces worden strips wol, inclusief de huid, van het achterste van een schaap gehaald. Hiermee wordt geprobeerd het aantal maden te verminderen, die de dodelijke ‘flystrike’-besmetting kunnen overdragen. Volgens PETA Australië is mulesing ‘een lijdensweg’ voor de dieren. En volgens de dierenrechtenorganisatie zijn er echter ook andere methoden om deze ziekte te voorkomen. “Mulesing puts the ‘ugly’ in Uggs”, schrijft PETA in de brief. De organisatie heeft Jesinta Campbell ook een mulesing-schaar gegeven om ‘als een symbool van protest’ te dragen.  

Miss Australië zal tijdens de Miss Universe-finale een bonte outfit van de ontwerpster Natasha Dwyer dragen, gecombineerd met hooggehakte Ugg-laarzen.