TOP

Modebranche ontkomt niet aan kredietcrisis

De kredietcrisis gaat niet aan de modebranche voorbij. De verwachting is dat 2009 een 'uitdagend' jaar wordt voor de modebranche en bedrijven. Dat blijkt uit de visies van zowel brancheorganisatie Mitex als ondernemersorganisatie Modint.

Mitex verwacht dat de mondiale financiële crisis flink zal doorwerken in de modebranche. De ondernemersorganisatie verwacht dat er volgend jaar 1 tot 3% minder aan mode zal worden uitgegeven. Dit is een gemiddelde, want de verschillen tussen ondernemers zullen groot zijn. Het wordt moeilijk voor winkels die met hun aanbod geen aansluiting meer vinden bij de consument en die achter de schermen de bedrijfsvoering niet op orde hebben. Het ziet er volgens Mitex beter uit voor de groep winkeliers die de onderneming goed op orde heeft, stuurt op rendement en nadrukkelijk aandacht besteedt aan personeel en marketing. Belangrijk zijn een helder winkelconcept en investeren in medewerkers. Ook kan het overstappen op een franchiseformule een uitstekende strategische keuze zijn. 

Ook Modint verwacht dat de mode-industrie niet zal ontkomen aan de gevolgen van de kredietcrisis. Modint zet daarom in 2009 extra in op steun aan de aangesloten 825 ondernemingen aan de productiekant van de mode. Onder andere door slimme concepten aan te bieden waarmee leden kosten kunnen besparen. Denk aan logistieke projecten, collectieve inkoopcontracten, handelsmissies en deelname aan buitenlandse beurzen. Modint geeft aan dat het tijdens een crisis van groot belang is dat bedrijven hun debiteurenbeheer op orde hebben en een strak incassobeleid volgen om uitstaand geld binnen te krijgen. Maar ook ketensamenwerking, innovatie, opleiding en scholing en duurzaamheid zijn speerpunten voor het moeilijke jaar 2009.