TOP

Onno Ruding voorspelt heftige recessie

Alsof de berichtgevingen over de crisis al niet erg genoeg zijn, doet oud-minister van Financiën en oud-bankier Onno Ruding nog even een duit in het negatieve zakje.

De Nederlandse economie wordt volgend jaar veel harder getroffen dan het kabinet en het Centraal Plan Bureau (CPB) verwachten. Dat zegt Onno Ruding in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Op de website van de krant stond zondag een voorpublicatie van het interview.

De voorspelling van het CPB dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,75% krimpt, vindt Onno Ruding veel te optimistisch. Over de CPB-raming zegt Ruding: ”Waar heb je het over? Dat zijn recessies die we al een aantal keer hebben gehad, vervelend maar niet dramatisch. Maar nu gaat het om een aantal procenten negatieve economische groei. Dat staat voor mij vast.” Ruding voorspelt dat het eerste kwartaal zeker een krimp van 3% laat zien. Hij zegt ‘enorme repercussies’ te voorzien voor de begroting van het kabinet.

De consument lijkt echter nog steeds niet in paniek door de slechte berichtgevingen en voorspellingen. De meeste Nederlanders zeggen weinig last te hebben van de economische crisis en de meeste consumenten verwachten zelfs in het komende half jaar evenveel of meer te kunnen besteden. Dat blijkt uit onderzoek van managementadviesbureau Booz & Company onder ruim duizend consumenten. Drie van de vijf ondervraagden menen dat de economische situatie geen invloed heeft gehad op de huishouduitgaven en 67% verwacht daarin geen verandering in het komende halfjaar. Met de feestdagen zegt dan ook 65% van de consumenten evenveel of meer uit te geven dan een jaar geleden.