TOP

Na 85 jaar in Zwanenburg sluit Haverhals Schoen- en Sportmode op Oudejaarsdag

Haverhals Schoen- en Sportmode in Zwanenburg sluit na ruim 85 jaar definitief de deuren. Voor eigenaar Jenke Haverhals is het moment aangebroken om er een punt achter te zetten en zich volledig te richten op zijn Sport 2000-winkel in Badhoevedorp. Op Oudejaarsdag trekt hij voor het laatst de deur achter zich dicht.

Beeld: The Blowup via Unsplash

Dat Haverhals Schoen- en Sportmode gaat sluiten, zal voor veel mensen als een verrassing komen, zo zegt eigenaar Jenke Haverhals op Instagram. Zelf is hij inmiddels aan het idee gewend. Hij heeft er dan ook goed over nagedacht. “Ruim dertig jaar geleden heb ik de zaak van mijn ouders overgenomen. Altijd heb ik de winkel met veel liefde en passie gerund, maar nu is het moment gekomen dat ik ga stoppen. Het voelt voor mij als de beste oplossing. De huidige markt laat het niet meer toe om de merken te verkopen die ik graag zou willen verkopen in de winkel, waardoor het plezier en de uitdaging de laatste jaren flink zijn afgenomen. Ik kan niet meer doen wat ik graag wil: mooie merken verkopen en de winkel hiermee uitbreiden.”

Het besluit om te stoppen heeft niet alleen een zakelijke, maar ook een persoonlijke reden. Bij hcnieuws.nl gaat Haverhals daar dieper op in. “Na een leven lang keihard werken heeft mijn vader Jan op zijn 65e de zaak aan mij verkocht. Heel kort daarna overleed hij. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik ben nu 48 en ik wil geen tachtig uur in de week meer werken. Wél meer kwaliteit van leven en meer aandacht kunnen besteden aan mijn gezin en aan de samenleving. Ook heb ik mij voorgenomen meer te gaan sporten.”

Drie generaties Haverhals

Met de sluiting van Haverhals Schoen en Sportmode komt een einde aan een familiebedrijf dat drie generaties lang heeft bestaan. De winkel werd in 1937 geopend door Wouter Haverhals, die vanuit Brabant vertrok om elders in het land een schoenmakerij te vestigen. Hij kwam terecht in Zwanenburg, waar hij zijn schoenmakerij begon. Na enkele jaren verhuisde de schoenmakerij naar een nieuwe en grotere winkel die ruimte bood aan meer activiteiten dan alleen de schoenmakerij. Zodoende ging het bedrijf er schoenen naast verkopen. Na het overlijden van Wouter Haverhals namen Jan en Bea Haverhals de zaak als nieuwe generatie over. In deze periode werd ook de sportmode toegevoegd aan de winkel.

Rond de millenniumwisseling nam Jenke Haverhals de winkel over van zijn ouders. Met het uitbreiden van de sport en het ‘restylen’ van het schoenengedeelte werden de eerste stappen gezet richting een geheel vernieuwde winkel. In maart 2012 opende hij een nieuwe winkel, Sportcenter Badhoevedorp, gespecialiseerd in voetbal, tennis en hockey. Hierdoor kwam bij Haverhals Schoen- en Sportmode meer ruimte voor de vrijetijdsartikelen en konden consumenten voor een grotere keus aan sport naar Badhoevedorp.

Niet stilzitten

Dat Haverhals Schoen- en Sportmode gaat sluiten, betekent niet dat de ondernemer de retail verlaat. “Degenen die mij goed kennen, weten dat ik natuurlijk niet stil ga zitten. Hoewel ik meer tijd voor mezelf en mijn gezin zal nemen, ga ik me verder volledig focussen op mijn andere winkel, Sport 2000 Haverhals in Badhoevedorp. Hier gaan we grote stappen maken met diverse sportverenigingen in de omgeving.”

Haverhals wil, nu hij zich op één winkel kan concentreren, de Sport 2000-zaak in Badhoevedorp uitbouwen tot dé sportspecialist van Haarlemmermeer en omstreken. “Badhoevedorp groeit stormachtig en dat merken we. De winkel aan de Sloterweg is te klein geworden. Op ons gebied zijn nog maar heel weinig zelfstandige winkeliers over. We zijn een uitstervend ras”, zegt hij tegen HCnieuws. “Het was topsport. Ik heb Champions League gespeeld, waardoor ik nu in de gelegenheid ben een stapje terug te doen.”

Jenke Haverhals sluit het familiebedrijf niet op stel en sprong. Hij kondigde al in mei aan te gaan stoppen, maar nu na een opheffingsuitverkoop de voorraad zo goed als op is, is het moment aangebroken. Op Oudejaarsdag om 17 uur trekt de ondernemer de deuren in Zwanenburg voor het laatst achter zich dicht.