TOP

“Nep-All Stars op last van rechter weg bij V&D”

V&D heeft afgelopen weekeinde tijdens het Prijzencircus op last van de rechtbank in Amsterdam uit alle 62 filialen duizenden paren nep-All Stars moeten weghalen. Dat meldt De Telegraaf.

Het warenhuis bood de schoenen voor 35 euro (kindermaten) en 39 euro (volwassenen) aan. Volgens licentiehouder Kesbo Sport bv van het merk Converse gaat het om namaak-All Stars. Kesbo Sport die de zaak vlak voor het weekeinde aanhangig maakte bij de rechter, baseert dit op proefaankopen die zijn gedaan bij meerdere filialen. De Prijzencircus-actie werd aangekondigd met de slogan ‘Topmerken voor stuntprijzen’.

“Het is honderd procent namaak, afkomstig uit China. Je kunt bijvoorbeeld een stickertje er moeiteloos aftrekken, terwijl dit bij échte All Star-schoenen van Converse niet mogelijk is”, zegt de licentiehouder in De Telegraaf.

Dwangsom
De rechtbank in Amsterdam heeft V&D een dwangsom opgelegd van honderdduizend euro de gewraakte All Stars tijdens het Prijzencircus tóch zouden worden verkocht. Het warenhuis bestrijdt dat de schoenen nagemaakt zijn.

V&D heeft het rechterlijk bevel onder protest uitgevoerd. “We hebben geen enkele aanwijzing dat de partij nep is. We hebben de schoenen indirect ingekocht bij een geautoriseerde, Europese distributeur. Het gaat om geoorloofde parallelimport. De rechter heeft na ampel onderzoek bepaald dat de schoenen tóch uit de schappen moesten worden gehaald op straffe van een dwangsom. We hebben dit gedaan, maar zijn het er uiteraard niet mee eens. We betwisten de uitspraak en overwegen juridische tegenmaatregelen. En we hopen zo snel mogelijk de echte schoenen weer te kunnen verkopen”, zegt V&D-woordvoerster Sandy Perquin in De Telegraaf.

“Géén geoorloofde parallelimport”
Volgens de licentiehouder is de partij die bij V&D onderschept is géén geoorloofde parallelimport, waarbij partijen bijvoorbeeld alleen mogen worden verkocht in Azië. “Deze schoenen zijn volledig nep. Ze zijn helemaal uit elkaar gehaald”, verklaart de licentiehouder na de proefaankopen. “Er is een beëdigde verklaring van een deskundige die stelt dat de namaak onomstotelijk vaststaat vanwege het ontbreken van allerlei echtheidskenmerken.”

In België zouden onlangs nog gerechtsdeurwaarders zijn ingezet toen de Makro daar All Star-schoenen tegen dumpprijzen verkocht.