TOP

Nieuw initiatief voor retailers: ‘Ik miste een betaalbaar en compleet softwarepakket’

Retailer Tjerk van Hout van Shoerama loopt bij zijn online strategie steeds tegen hetzelfde obstakel aan: verouderde en (te) dure software. In samenwerking met een programmeur wil hij een nieuw pakket ontwikkelen. Nu is hij op zoek naar geïnteresseerde winkeliers die dit gezamenlijk willen afnemen. “Alleen is het onbetaalbaar, als groep is het interessant.”

Hij wil iets voor de branche betekenen, zegt retailer Tjerk van den Hout van Shoerama. De ondernemer heeft winkels in Breda en Sprang-Capelle en een webshop. “We waren een van de eerste schoenenretailers die ons voorraadsysteem automatiseerden”, zegt hij. “Dat heeft ons enorm geholpen, want daardoor hebben we een goed overzicht van de bestsellers en slow-movers en de marges die we op producten maken. We verdienen er echt geld mee.”

Online impuls

Van den Hout wil de online verkoop van Shoerama een impuls geven. “Waar ik tegenaan loop, en met mij andere winkeliers, is dat de bestaande softwareprogramma’s niet goed aansluiten bij onze wensen en behoeften”, legt hij uit. “Om een voorbeeld te geven: onze maatvoering is ingewikkelder dan die andere branches. We hebben naast schoenmaten te maken met breedte- en wijdtematen en verschillende kleurstellingen. Daarnaast hebben wij meerdere filialen en bevoorraden we onze winkels vanuit een centraal magazijn. Dat vraagt om een geavanceerder systeem. Alles moet immers gekoppeld worden. Ik kan de benodigde functionaliteiten uit verschillende softwarepakketten halen en combineren, maar dat is erg omslachtig. Bovendien bouw ik daarmee voort op een systeem dat in de basis verouderd is.”

Voor minder dan de helft

De partijen die in zijn behoeften kunnen voorzien, zijn prijzig (vanaf €35.000 euro, zegt Van den Hout) en bieden naar zijn idee geen compleet pakket. “En zeker niet met de nieuwste techniek.” Daarom heeft de ondernemer in samenwerking met een programmeur het idee om zelf een softwarepakket inclusief webshop samen te stellen. Van den Hout: “Dit pakket bevat alles wat een winkelier nodig heeft, waaronder de complete logistieke software, een POS-systeem (point of sale-systeem of kassasysteem dat ook voorraadinformatie, verkoopstatistieken en klantgegevens toont, red.), een klantmodule met een CRM-programma (een customer relations managementprogramma, red.), een koppeling met Mailchimp voor e-mailmarketing en nieuwsbrieven, een afprijsmodule en een eventuele koppeling met collega-winkeliers.” Alleen is dat niet te betalen, als groep wel. “Als ik dertig tot vijftig winkeliers bij elkaar kan krijgen, zitten we onder de €15.000 euro de man. Dat is minder dan de helft van de prijs van wat er momenteel aangeboden wordt.”

Krachten bundelen

Zelf heeft hij er geen commercieel belang bij, zegt hij. “Het is niet zo dat de programmeur een fee betaald voor iedere winkelier die ik binnenhaal. Dat is mijn doel ook niet. Ik merk dat meer winkeliers moeite hebben een goed softwareprogramma te vinden en denk dat ik op dat punt iets voor de branche kan betekenen. Daarvoor heb ik collega-ondernemers nodig die er net als ik de schouders onder willen zetten en de krachten willen bundelen. Alleen is maar alleen, als groep kunnen we stappen zetten.”

Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met Tjerk van den Hout via tjerk@shoerama.nl of 0416-274940.