TOP

Nieuw schoenenmuseum Shoes or no Shoes? geopend

Eind mei 2009 is in Kruishoutem (België) het nieuwe schoenenmuseum Shoes or no Shoes? (SONS) geopend.

Het nieuwe schoenenmuseum Shoes or no Shoes? (SONS) is een initiatief van Dirk Vanderschueren, eigenaar van schoenenproducent Cortina, de Nederlandse schoenenverzamelaar William (Boy) Habraken en het Antwerpse schoenmakerskoppel Veerle Swenters en Pierre Bogaerts.

SONS is ondergebracht in het pand dat galeriehouder Emile Veranneman en architect Christiaan Vander Plaetse in 1973 ontwierpen.

De collectie is ingedeeld aan de hand van drie verschillende thema’s: ethnografie, moderne kunst en toonaangevende designers. In de ethnografische collectie zijn 2700 paar uit 155 verschillende culturen te bezichtigen, zoals geishaschoentjes, masai-sandalen en Nederlandse klompen.

Designercollectie
Het tweede gedeelte toont 1200 paar gepersonaliseerde schoenen van moderne kunstenaars als Jan Cremer, Panamarenko en Jan Fabre. Schoenmaker Pierre Bogaerts en zijn vrouw Veerle Swenters vroegen kunstenaars om hun versleten atelierschoenen. Sommigen stuurden hun vuile en versleten exemplaren. Anderen maakten er een compleet kunstwerk van. De designercollectie laat unieke ontwerpen van onder meer Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin en Manolo Blahnik zien. 

William (Boy) Habraken
Verzamelaar William (Boy) Habraken heeft een passie voor schoenen. Jarenlang importeerde hij schoenen, ook ontwierp hij collecties voor grote modehuizen. “Ik heb mijn zaak 25 jaar geleden verkocht, en sindsdien leef ik voor mijn verzameling”, vertelt hij in Het Nieuwsblad. Om zijn bijzondere collectie verder uit te breiden, reist hij de hele wereld over. “Soms vind ik schoenen voor letterlijk nul euro. Ik ruil ze voor andere modellen of een cadeautje. Voor andere schoenen heb ik een groot bedrag betaald. Je zou voor datzelfde geld ook een kleine auto kunnen kopen.”

Wilt u gratis naar Shoes or no Shoes? (SONS)? Dat kan, want Schoenvisie mag 50 vrijkaartjes weggeven.
Kijk hier voor de actie en meldt u aan.