TOP

Opnieuw miljoeneninvestering in Zalando

Het Zweedse investeringsbedrijf Kinnevik heeft het afgelopen kwartaal opnieuw 124 miljoen euro in het Duitse Rocket Internet geïnvesteerd. Daarvan gaat het grootste gedeelte zeer waarschijnlijk naar dochteronderneming Zalando.

Het Zweedse investeringsbedrijf Kinnevik heeft het afgelopen kwartaal opnieuw 124 miljoen euro in het Duitse Rocket Internet geïnvesteerd. Daarvan gaat het grootste gedeelte waarschijnlijk naar dochteronderneming Zalando.

Half miljard euro
In de eerste helft van 2012 investeerde Kinnevik bijna een half miljard euro in Rocket Internet. Tussen maart en juli pompte de investeerder nog eens 124 miljoen in het bedrijf, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Volgens Emerce is op dit moment niet duidelijk hoeveel financiële steun Rocket Internet, eigenaar van Zalando, Home24, Dropgifts, Wimdu en eDarling, nog nodig zal hebben.

Werkkapitaal
In totaal stak de Zweedse investeerder 863 miljoen euro in het Duitse Rocket Internet. De waardering van dat belang aan het einde van het eerste kwartaal was 1,1 miljard euro. In ruil voor het verstrekte kapitaal zijn ze nu voor een kwart eigenaar van een mondiaal opererend e-commercebedrijf.

Over de oorzaak van de grote, aanhoudende financieringsbehoefte van Rocket Internet laat Kinnevik zich niet uit. Waarschijnlijk vergt de snelle internationale expansie van Zalando veel werkkapitaal.

Verlies
De omzet van de online schoenen- en kledingwinkel werd in 2011 verdriedubbeld tot 510 miljoen euro. Tot nu toe wordt er alleen nog maar verlies geleden. Ter vergelijking: Amazon.com boekte in de beginjaren ook rode cijfers. Alle beschikbare middelen werden in eerste instantie gebruikt om marktaandeel en bereik te kopen en nieuwe diensten te ontwikkelen. Sinds begin 2009 is hun koers vervijfvoudigd.