TOP

Roberto Botticelli strijdt tegen kopieën

Het Italiaanse merk Roberto Botticelli wordt massaal gekopieerd. In totaal zijn er in Nederland 30.000 schoenen en 10.000 kledingstukken gevonden. Maar mogelijk zijn er meer namaakartikelen van dit luxemerk in omloop.

Roberto Botticelli kwam maandagochtend 9 november zelf naar zijn winkel in de Amsterdamse PC Hooftstraat om het probleem aan de kaak te stellen. Botticelli toonde twee herensneakers uit de limited sport-collectie. Elk detail, tot en met de zool, blijkt gekopieerd. Zelfs het uiterlijk van de doos, inclusief adres en serienummer, is vrijwel identiek, alleen is die van de nagemaakte schoenen iets groter uitgevallen.

Goedkoper materiaal
De kleine verschillen worden zichtbaar door de echte Botticelli-schoen en de kopie naast elkaar te houden. Wie goed kijkt, ziet dat voor de namaakschoen goedkoper materiaal is gebruikt en dat de letters op de hiel iets groter zijn uitgevallen.

Douane
De Nederlandse douane ontdekte in augustus in de Rotterdamse haven een illegale partij schoenen en T-shirts van Botticelli uit China. Ook in Utrecht werden kopieën van de schoenen aangetroffen. Behalve in Nederland heeft het merk ook in Rusland veel last van namaakproducten. Wie er achter de nagemaakte merkartikelen zit, is onbekend.  “Waarschijnlijk gaat het om Europese leveranciers, mogelijk Italianen, die in China produceren,” zegt Roberto Botticelli.

Schade
Volgens de eigenaar leveren de kopieën het merk een directe schadepost van 800.000 euro op: “Daarnaast is het schadelijk voor onze merknaam. Consumenten die deze namaakschoenen kopen, zullen denken dat onze kwaliteit verslechterd is.”

“De Nederlandse politie doet er helaas weinig aan, maar met de douane werken we wel goed samen.” zeg Botticelli. Het bedrijf heeft een recherchebureau opdracht gegeven om uit te zoeken hoe de schoenen in Nederland worden gedistribueerd. De winkeliers die de kopieën verkopen zullen juridisch worden aangepakt. De officiële verkopers van Botticelli krijgen een sticker op hun deur, zodat het voor consumenten duidelijk is dat daar de echte merkschoenen verkrijgbaar zijn.

Flagship store
Ook maakte Botticelli bekend dat hij in Amsterdam naar een geschikte locatie voor een outletwinkel zoekt. De winkel in de PC Hooftstraat wordt door de bekende Italiaanse architect Enzo Eusebi omgebouwd  tot internationale flagship store. De opening staat voor medio februari 2010 gepland.