TOP

Schoenenmerken boycotten leer uit Amazonegebied

Merken als Clarks, Adidas, Nike en Timberland willen niet langer leer voor hun schoenen gebruiken dat afkomstig is uit het Amazonegebied

Greenpeace publiceerde onlangs het rapport ‘Slaughtering the Amazon’. Uit het rapport van de milieuorganisatie blijkt dat in Brazilië de veeteelt voor vlees en leer op dit moment de grootste bedreiging is voor het Amazone-regenwoud. De graasweiden die nodig zijn voor de runderen die de vlees-en lederindustrie bevoorraden, werken de houtkap in de hand. 

Verdwijning van het regenwoud
De lokale lederproductie wordt aangewezen als een van de hoofdverantwoordelijken voor de verdwijning van het regenwoud.Een aantal grote schoenenmerken hebben direct maatregelen genomen. Nike maakte deze week een nieuw inkoopbeleid bekend. Daarmee verzekert het sportmerk zijn klanten dat het leer in Nike-sportschoenen niet bijdraagt aan de ontbossing.

Vanaf 2010 moeten de leveranciers zwart-op-wit garanties geven dat het leer dat ze aan Nike verkopen niet afkomstig is van vee dat is gefokt in de Amazone. Ook drie grote Braziliaanse supermarktketens hebben aangegeven niet langer bij te willen dragen aan de ontbossing van de Amazone.

Ontbossing
Grote delen van het regenwoud worden nu nog gekapt voor veeteelt. Dat veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot, meer dan de uitstoot van alle vervoersmiddelen bij elkaar. Door geen leer meer te gebruiken uit de gekapte gebieden zal de ontbossing volgens Greenpeace drastisch verminderen. Clarks, Adidas, Nike en Timberland hebben hun lederleveranciers uit Brazilië daarom gevraagd om een onmidddellijk moratorium op leer afkomstig uit het Amazonegebied.

Groot probleem
“Dit onderzoek heeft al voor veranderingen gezorgd,” vertelt James Turner van Greenpeace. “Schoenenfabrikanten realiseerden zich dat het een groot probleem is en hebben actie ondernomen. Hopelijk beseffen ook meer supermarkten en voedselleveranciers dat er snel iets moet gebeuren.”