TOP

Schoenenreus failliet, doorstart wordt nog onderzocht

Schoenenreus is failliet verklaard. Dat meldt de curator van het bedrijf. Vorige maand vroeg de schoenendiscounter uitstel van betaling aan.
De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch heeft Schoenenreus donderdagochtend failliet verklaard. Als curator is Geurt te Biesebeek aangesteld, die sinds de aanvraag van het uitstel van betaling ook al bewindvoerder was.

Twee weken geleden werd door de rechtbank uitstel van betaling verleend aan het Udense schoenenbedrijf. De keten verkeert volgens Te Biesenbeek in financiële problemen door een teruglopende omzet die veroorzaakt is door de eurocrisis. Ook de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen spelen het bedrijf parten.

Filialen gesloten
De 1500 werknemers van Schoenenreus zijn vanochtend ingelicht over het faillissement. Alle filialen zijn gesloten. In de loop van donderdag zegt Schoenenreus met meer informatie te komen. Op Twitter druppelen de eerste reacties binnen. 

Doorstart

Op dit moment bevinden onderhandelingen over een doorstart zich in een eindstadium, maar daarover zijn nog geen details bekend gemaakt.

 
UPDATE 15:13

Dagblad De Stentor meldt dat Schoenenreus een doorstart maakt met een deel van de winkels. Volgens een bron zou het gaan om 140 van de 200 winkels. De overige 60 winkels sluiten definitief de deuren. Om welke winkels het precies gaat is nog niet precies bekend. 

 

Eén van de grootste 

Schoenenreus is – met ruim 200 filialen in Nederland en België – één van de grootste schoenenketens binnen de Benelux. Het bedrijf heeft zo’n 1500 werknemers. Jaarlijks worden er meer dan 6,8 miljoen paar schoenen verkocht, plus meer dan 3,2 miljoen kledingstukken en accessoires. De omzet in 2011 bedroeg ruim 80 miljoen euro.

Oprichter en eigenaar René de Vroomen verkocht Schoenenreus in 2007 aan European Retail Shoe Company (ERSC). ERSC bestaat uit de investeringsmaatschappijen Comnaar en Synergia. In december 2008 werd René de Lege algemeen directeur.

Nieuwe investeerder 

Eind maart 2012 verkocht ERSC, de holdingmaatschappij van Schoenenreus, haar aandelen aan een nieuwe investeerder: New Giant bv. De aandeelhouders van New Giant bv. zijn Comnaar Investments II bv., Synergia Capital Fund II B.V. en René de Lege.

Algemeen directeur René de Lege zei toen dat door die kapitaalinjectie een solide financiële basis voor Schoenenreus was gelegd, waardoor de toekomst van de schoenenketen was gewaarborgd.