TOP

Schoenmode Hermans verruilt Groenlo voor Winterswijk

Schoenmode Hermans verhuist zijn winkel in Groenlo naar Winterswijk. Eigenaren Rudi Wiendels en Elise Wiendels-Hermans heropenden op 25 februari in het voormalige pand van Robers Schoenen. "Deze kans konden we niet laten schieten."

Beeld: Schoenmode Hermans

Wie regelmatig door de Misterstraat in Winterswijk loopt, is gewend om hier een vestiging van schoenenretailer Robers te vinden. Als ondernemers Rudi Wiendels (57) en zijn vrouw Elise Wiendels-Hermans (55) van Schoenmode Hermans horen dat de eigenaren met die winkel willen stoppen, twijfelen ze niet lang – zij willen op deze plek verder. Eind februari openen de ondernemers hier hun tweede winkel, naast de andere locatie in Hengelo. Feitelijk gaat het om een verhuizing: het bestaande filiaal in Groenlo wordt naar Winterswijk verplaatst.

Kans in Winterswijk

De familie Hermans verkoopt al ruim 60 jaar schoenen in Hengelo. In 1988 komt daar onder leiding van Elise en Rudi, de tweede generatie in het familiebedrijf, een vestiging in Groenlo bij. “We hebben daar een heel fijne tijd gehad, maar die winkel had het buiten de zomermaanden gewoon moeilijk”, zegt Elise in het lokale nieuwsblad Elna. “Toen deze kans in Winterswijk zich voordeed, konden we die niet laten schieten.”

Winterswijk heeft volgens de ondernemer meer te bieden. “Je hebt hier een heel compleet aanbod aan winkels, gezellige terrassen, twee keer in de week een markt én gratis parkeren”, somt ze op. “Dat heeft een aanzuigende werking, ook voor Duitsers. En ik denk dat wij hier met onze kennis en ervaring op het gebied van schoenen een aanvulling kunnen zijn. Wij zijn een familiebedrijf, gaan voor aandacht, comfort en pasvorm.”

Rudi Wiendels en Elise Wiendels-Hermans in de nieuwe vestiging in Winterswijk.

Spannend

Voor de klanten in Winterswijk zal er weinig veranderen. Schoenmode Hermans en Robers Schoenen zijn lid van dezelfde inkoopvereniging – zo kennen ze elkaar – en hebben de collecties nu samengevoegd in het nieuwe Hermans-filiaal. Het personeel van Robers is overgenomen en gaat in Winterswijk samenwerken met het personeel uit Groenlo. Met dank aan de begeleiding van Jeroen Lanting van ANWR-Garant kon het traject met succes worden afgerond. “Het klinkt misschien allemaal heel vanzelfsprekend, maar alles bij elkaar is het wel spannend”, zegt Elise. “In Hengelo zitten we 24 jaar, we kennen onze klanten, onze klanten kennen ons en weten precies wat ze kunnen verwachten. In Groenlo was dat ook zo. Op een nieuwe plek begin je toch weer op nul.”

Verleden en toekomst

‘Hengelo’ gaat ook profiteren van de nieuwe stek in Winterswijk, die met een oppervlakte van 200 vierkante meter de grootste Hermans-winkel wordt. “Dat je de collectie over twee locaties kunt verdelen, maakt dat je in beide winkels ook een breder assortiment kunt aanbieden”, stelt Elise. De ondernemers zetten de stap ook met oog op hun dochter Lynn, die meewerkt in de winkel en het familiebedrijf op termijn wellicht gaat overnemen. Schoenmode Hermans richt de blik op de toekomst, maar heeft ook aandacht voor het verleden. Het is geen toeval dat de nieuwe vestiging op 25 februari geopend werd. “Dat is de geboortedag van mijn vader Jan, die eind vorig jaar is overleden”, vertelt Elise. “Als eerbetoon; hij is immers de grondlegger van ons bedrijf.”

De geschiedenis van Schoenmode Hermans is te zien op de achterwand van de nieuwe winkel