TOP

Sneakers van genetisch gemanipuleerde pijlstaartroggen

In de modewereld draait het dagelijks om vernieuwing. Ontwerpers zijn altijd op zoek naar nieuwe techniekenen materialen om de klant versteld te laten staan. Het schoenenmerk Rayfish heeft sneakers ontwikkeld van genetisch gemanipuleerde pijlstaartroggen.

Het Thaise schoenenbedrijf Rayfish Footwear vervaardigt al langer sneakers uit pijlstaartrogleder. Dit doen ze onder het motto “One fish, one shoe”. Inmiddels heeft het bedrijf een techniek ontwikkeld waarmee de consument een persoonlijk tintje aan zijn of haar pijlstaartrogsneakers kan geven.

‘Grow your own sneaker’
Via een techniek die ze zelf ‘bio-customisation’ noemen brengen wetenschappers het gewenste patroon en kleur aan op het DNA van de rog zodat het ontwerp meegroeit met de vis. Door het gebruik van deze methode is elke schoen uniek.

Met ‘Grow your own sneaker’ kunnen consumenten door middel van een online template kiezen uit 29 verschillende ontwerpen. Het gewenste ontwerp wordt vervolgens door wetenschappers op het roggen-DNA aangebracht.

Via de website kunnen deelnemers aan een ontwerpwedstrijd kunnen hun eigen paar Rayfisch-sneakers van vissenleer winnen, ter waarde van 1500 euro.