TOP

Vier franchisenemers House of Shoes naar GMS

Curator Cees Klomp bevestigde aan de redactie van Schoenvisie dat de schoenenketen House of Shoes niet als keten een doorstart maakt. House of Shoes telt 41 winkels.

“De directie, de banken en ik hebben zich de afgelopen vier weken bezig gehouden met de mogelijkheden van een totale doorstart, maar dat is helaas niet gelukt. Heel jammer”, zo bevestigt hij aan de redactie van Schoenvisie. Wel zijn er perspectieven voor de vier overgebleven franchisenemers, die zelfstandig door willen gaan.

Algemeen directeur Bart Dirven van GMS Group Netherlands bevestigt dat drie franchisenemers, te weten die in Roermond, Hoofddorp en Moergestel, al bij GMS zijn ingeschreven en dat met de vierde nog wordt onderhandeld.

Omzet- en margeprobleem
Volgens de curator is het faillissement met name te wijten aan de huidige economische crisis. “De hele retail heeft het moeilijk door een laag consumentenvertrouwen met als gevolg uitstel van aankopen. De deconfiture bij House of Shoes is in de eerste plaats dan ook het gevolg van een omzet- en margeprobleem. Daarbij komt dat  vijf of zes franchisenemers het de afgelopen twee jaar niet redde, waarop House of Shoes die winkels teruggenomen heeft. Niet per se de panden, maar wel de hele inventaris en het personeel. Dat betekende een extra kapitaalbeslag. We gaan dit uiteraard nog nader uitzoeken.”

Faillissement
De directie van House of Shoes heeft, op aandringen van de bank, zelf het faillissement aangevraagd. Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht voor een totale leegverkoop, die in elk geval de gehele maand december zal duren. Betrokken leveranciers kunnen, voor zover in hun leveringsvoorwaarden een eigendomsvoorbehoud staat, hun artikelen tot uiterlijk dinsdag terughalen of die onder bepaalde condities laten meelopen in de uitverkoop.

De curator gaat vervolgens per vestiging bekijken of er een doorstart mogelijk is. Een landelijke keten heeft inmiddels interesse getoond in enkele winkels. Of dat Bestseller is, bekend van onder meer de modeketens Vero Moda en Jack & Jones, kon of wilde hij niet bevestigen.

Ontslag
Alle circa 280 personeelsleden zijn direct na de faillissementsuitspraak ontslagen; officieel eindigt hun dienstverband op 15 december 2012. Daarna zal mogelijk in enkele filialen de uitverkoop doorgaan met een beperkt aantal personeelsleden.