TOP

Zonder GMS-directeur Vincent de Kok waren 90s kids misschien wel opgegroeid zonder Pokémon

Vincent de Kok (58) is directeur van retailserviceorganisatie GMS Group Benelux, met 275 leden uit de schoenen-, sport- en outdoorbranche. Maar eerder in zijn carrière was hij óók de man die tv-klassiekers als ‘Pokémon’ en ‘The Jerry Springer Show’ naar Nederland haalde. "Jerry is in het echt veel leuker dan hoe hij door de media is neergezet."

Je droomberoep als kind? “Leraar, omdat ik het leuk vind om anderen iets bij te brengen, en sportverslaggever. Ik ben een sportfanaat en ik vind de mentaliteit van topsporters intrigerend. Hoever zij gaan om te winnen. Die drive heb ik in mijn werk ook.”

Wat verwachten mensen niet van jou? “Ik kan hard en zakelijk zijn als het moet, maar in de kern ben ik echt een mensenmens. Dat verbaast mensen soms.”

Je favoriete stad? “Naast mijn geboorteplaats Tilburg is dat Londen, vanwege de mengelmoes van culturen. En Britten staan nog netjes in de rij als ze ergens moeten wachten, terwijl Nederlanders meteen gaan dringen.”

Hoe zag je jeugd eruit? “Mijn tweelingzus en ik zijn de bijna-jongsten uit een gezin met tien kinderen. En ik was ook nog eens een couveusekindje. Daar komt mijn winnaarsmentaliteit vandaan, denk ik. Ik heb van kleins af aan leren knokken – voor mijn leven en voor mijn plek in een groot gezin.”

Je favoriete ontbijt? “Als zoon van een bakker wil ik in elk geval vers brood. Mijn ouders hadden een bakkerij aan de Danie Theronstraat in Tilburg, waar ik ben geboren. De winkel is inmiddels overgenomen door Meesterbakkerij Van Iersel en ik haal er nog elke zaterdag mijn brood.”

Het pronkstuk in je interieur? “Een award uit mijn tijd als verkoopdirecteur bij uitgever Wegener, voor de succesvolle verkoop van een aantal tv-programma’s binnen de Arcade Movie Company. De overname van Arcade had Wegener destijds nogal veel geld gekost en het bedrijf wilde de financiële schade beperken. We hebben toen een hele rits televisieprogramma’s aan- en doorverkocht, waaronder ‘Jellabies’, ‘Pokémon’ en ‘The Jerry Springer Show’.”

De beroemdste persoon die je ooit de hand hebt geschud? “Talkshowhost Jerry Springer dus. In het echt is hij veel leuker dan hoe hij door de media is neergezet.”

Wat was je eerste baantje? “Vakantiewerk bij Safaripark Beekse Bergen. Ik bemande de controlepost tussen de dierenverblijven, wat inhield dat je het hek open en dicht moest doen en fotorolletjes aan de bezoekers moest proberen te slijten. Ik hoopte altijd op een plek vóór de leeuwen en tijgers, want die waren het indrukwekkendst.”

Wat vind je heel irritant? “Mensen die niet transparant zijn en om de hete brij heen draaien. ‘Nee’ is ook een antwoord.”

‘Als kind wilde ik leraar worden; ik vind het leuk om anderen iets bij te brengen’

Welke schoenen zou je nooit wegdoen? “Oud-retailer Roel Walgien van Steunenberg Schoenen, voorheen een van onze leden, deed me een op maat gemaakt paar lakschoenen cadeau toen hij vorig jaar met zijn winkel stopte. ‘Het was een feest om met je te werken en daar hoort een feestelijke schoen bij’, zei hij.”

Stad of dorp? “Dorp. Ik heb een drukke baan en het is fijn om de hectiek aan het einde van de werkdag achter me te kunnen laten.”

Waar geef je graag geld aan uit? “Aan kleding, dat zegt mijn vrouw althans. Vincent Vermeer, de eigenaar van de mannenmodemerken Genti en Gentiluomo, woont bij ons om de hoek en ik koop bijna al mijn kleding bij hem. En qua schoenen: Blackstone, Nubikk en de H32-sneakerlijn van Melik.”

Het beste concert dat je ooit bezocht? “Earth, Wind & Fire in Ahoy. Dat is alweer een jaar of dertig geleden en qua special effects zijn we lichtjaren verder, maar destijds was ik enorm onder de indruk.”

Welk boek ben je aan het lezen? “‘Totaalcoachen XL’, dat sportcoaches leert om een team optimaal te laten samenwerken. Een heel nuttig boek, want in mijn vrije tijd begeleid ik de meisjestopteams van hockeyclub HC Tilburg in Tilburg. Bovendien hebben mijn beide dochters allebei op hoog niveau gekeept.”

Stel, je wordt wakker met een nieuw talent. Wat zou dat zijn? “Mijn vader was hartpatiënt en toen hij nog leefde, heb ik veel tijd met hem in het ziekenhuis doorgebracht. Zorginstanties doen prachtig werk, maar ik heb het gevoel dat de uitvoering efficiënter kan. Stiekem koester ik de ambitie om ooit nog eens een ziekenhuis te leiden en dan zou iets meer geduld zeer welkom zijn.”

Dit artikel verscheen het eerst in Schoenvisie magazine.