TOP

Dit is de vrouw die schoenenmerk Maruti ‘opnieuw en beter’ op de kaart zette

Coco Kling (32) begon vier jaar geleden als brand- en productmanager bij Maruti (Bos Group) om het Nederlandse schoenenmerk ‘opnieuw en beter’ op de kaart te zetten. Met succes: het label won dit voorjaar de Zilveren Schoen 2021. Wie is de vrouw achter de rebranding?

Portret: privébeeld

Wie is de beroemdste persoon die je ooit de hand hebt geschud? “André Hazes senior, een paar weken voor zijn overlijden, in Huis ter Duin. Ik was een jaar of tien. Ik was daar met mijn familie op vakantie en hij was er ook, dus ben ik zijn handtekening gaan vragen. Ik mocht op zijn schoot zitten en we hebben samen bitterballen gegeten. Het bierviltje met zijn handtekening heb ik nog steeds.”

Je droomberoep als kind? “Eigen baas zijn. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader heeft een luxe slagerij, Slagerij Pieter Kling in Breda. Niet dat ik zelf direct slager wilde worden, maar het zelfstandig ondernemerschap trok absoluut.”

Wat is je favoriete drankje? “Malibu-cola. Dat drink ik al sinds ik mag drinken. Ergens hoopte ik dat ik er overheen zou groeien. Het is zo’n kansloos drankje, haha. Maar dat is dus nooit gebeurd. Alleen tijdens mijn zwangerschap vond ik het ineens vies. Zo kwam ik er ook achter dat ik zwanger was, trouwens.”

Wat verwachten mensen niet van jou? “Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen dat ik moeder ben. Omdat ik zoveel werk, misschien: ik ben altijd als eerste op de zaak en als laatste weg. Maar mijn dochtertje Sjors – ze is nu tien maanden – is echt mijn alles.”

Waar ben je opgegroeid? “In Waalwijk, waar ik nog steeds woon. Het is centraal en ik houd van de bourgondische levensstijl. En de passie die ik voor schoenen heb, die snappen ze hier. Waalwijk is toch dé schoenenhoofdstad van Nederland.”

Hoe ziet je woning eruit? “Heel leuk; een vrijstaande jarendertigwoning, met een erker en glas-in-loodramen, in het centrum van Waalwijk. Hier heb ik het beste van twee werelden. Ik zit dicht bij de gezelligheid, maar kan me ook terugtrekken.”

Wie was je eerste crush? “Ha, dat boeide me vroeger eigenlijk nooit zo. Ik was vooral met werk en vrienden bezig. Ik word sowieso niet zo snel verliefd.”

Waarvoor kunnen we je ’s nachts wakker maken? “Voor lekker eten, en in het bijzonder een goede steak tartare. Een kunst die maar weinig restaurants beheersen. Maar als dochter van een luxe slager ben ik ook wel verwend. Op onze barbecue liggen geen sateetjes, maar bavettes en T-bonesteaks.”

‘De passie die ik voor schoenen heb, snappen ze in Waalwijk’

Wat is je eigen succesrecept? “Tournedos met stroganoffsaus, uit de pan en in roomboter gebakken. Zo heb ik ’m het liefst.”

Lees je? “Nee, daar heb ik geen geduld voor. En ik ben een dyslect eerste klas.”

Het beste concert waar je ooit bent geweest? “Niet bepaald het beste, wel het meest memorabel: de Red Hot Chili Peppers, zo’n veertien jaar geleden. Die stonden zo totaal ladderzat en doorgesnoven op het podium. Ze werden uitgejouwd en op een gegeven moment liep iedereen weg. Dat vergeet ik nooit meer.”

Van welke baan heb je veel geleerd? “Ik heb zestien jaar bij de luxe schoenenwinkel Beau Beerens in Tilburg gewerkt. Ik begon op mijn veertiende als ‘dozenschuiver’ en bleef tot mijn dertigste tijdens de koopavonden en in de weekenden bijspringen. Daarna ging het echt niet meer, naast mijn fulltime baan en onze baby. Ik heb met pijn in mijn hart afscheid genomen, want ik vond het zo’n leuk bedrijf. En ik kreeg op de winkelvloer veel informatie over wat goed verkocht en wat niet.”

Hoe ontspan je? “Als het mooi weer is, ga ik tuinieren. De heg snoeien met het geluid van de vogeltjes op de achtergrond, dat werk. Heel degelijk, maar ik vind het heerlijk.”

Heb je een guilty pleasure? “Ik eet elke ochtend een boterham met Nutella. Is dat ook een guilty pleasure?”

Waar geef je graag geld aan uit? “Ik ga graag en vaak uit eten; ongeveer twee keer per week, en één keer per maand op hoog niveau. Zitten we in zo’n sterrenrestaurant eerst minutenlang zo’n gerecht te analyseren voor we een hap nemen. Ik houd niet alleen van eten, ik praat er ook graag over.”

Hoeveel paar schoenen heb je? “Tachtig tot honderd paar, vooral sneakers. Dat komt doordat ik een lastige schoenmaat heb. Er zijn niet zoveel leuke schoenen in maat 42/43. Gelukkig gaan de collecties van Maruti nu tot maat 42, dat scheelt.”

Wat zou je doen met een miljoen? “Een oude Land Rover Defender kopen. Helemaal geweldig. Ik kom uit een familie van autoliefhebbers en daar ben ik mee besmet. En ik zou een leuke reis willen maken met mijn gezin. Herinneringen maken.”

Dit artikel verscheen het eerst in Schoenvisie magazine.