TOP

Vier op de tien elfjarigen draagt schoenmaat 38/39

Niet alleen horen de Hollanders tot de langste mensen op deze aardbol. Ook onze kindervoeten zijn behoorlijk uit de kluiten gewassen...dat blijkt uit exclusief onderzoek van GFK panelservices voor Bengels.

Maar liefst vier op de tien kinderen van elf jaar draagt schoenmaat 38 of 39. Van de twaalfjarigen draagt zelfs 60 procent tussen 38 en 41. En deze voeten zullen nooit meer kleiner worden. Dit in tegenstelling tot een confectiemaat, waarbij wat pondjes meer of minder een maat kan schelen.

Kinderleest
Omdat kindervoeten in de meeste gevallen nog niet zo breed zijn als volwassen voeten, heeft dit voor de kinderschoenenzaak of schoenenwinkel met een kindercollectie nogal wat consequenties. Een kinderleest in grotere maten is onmisbaar binnen een schoenenassortiment voor kinderen. Driekwart van de jongens van elf en twaalf jaar draagt al schoenen in maat 38 tot en met 43. De helft van de meisjes van dertien en veertien jaar draagt schoenen in maat 39 tot en met 41.

Maat 35
Wie zich met kinderschoenen tot en met maat 35 beperkt, heeft dus geen aanbod voor kinderen van elf jaar en ouder. In de meeste gevallen dragen jongens en meisjes tot acht jaar maat 35. Van de meisjes van elf jaar en ouder heeft slechts 4 procent maat 35, de rest heeft grotere voeten.

Maat ‘schuit’
44 procent van de jongens tussen elf en twaalf jaar draagt maat 40 of groter. 48 procent van de jongens van dertien en veertien jaar heeft zelfs maat 42 tot 44. Bij meisjes is het weinig anders. 30 procent van de meisjes tussen dertien en veertien jaar valt in de grotere damesmaten 40 en 41. Van de dertien- en veertienjarige meisjes heeft 4 procent zelfs al maat 42.