TOP

Bart Dirven algemeen directeur van GMS Group Netherlands

Bart Dirven wordt met onmiddellijke ingang algemeen directeur van de nieuwe inkoopvereniging GMS Group Netherlands bv.

De succesvolle retailer uit het Brabantse Made, die tot voor kort actief lid en interim manager in ons land van Garant AG was, bouwde de schoenwinkel van zijn ouders uit tot een in de wijde omtrek bekende speciaalzaak onder de naam The World of Walking.

Dirven krijgt bij zijn nieuwe functie hulp van het voormalige lid van de Raad van Bestuur van Garant AG in Düsseldorf, Cor Borger, die vanaf de jaren 60 het Nederlandse Garant 39 jaar succesvol leidde.  

Het Duitse G-Lord Marketing & Service Verbund GmbH, kortweg GMS, is eind 2004 opgericht door Thomas Schulte-Hürmann en dr. Karsten Niehus en zit in Keulen. “De insolventie van Garant zorgde destijds voor veel onrust bij leden en leveranciers, zodat er een voedingsbodem was voor een nieuwe inkooporganisatie”, aldus Schulte-Hürmann.

Nederlandse markt
Schoenvisie had ook toen een exclusief interview met hem, omdat hij de Nederlandse markt op wilde, waar Johan van Dalen (ex-Garant-medewerker) de ledenwerving onder zijn hoede nam. De nieuwe club had zijn handen echter zo vol aan eigen land, dat de activiteiten hier werden gestaakt. Afgelopen jaar groeide GMS in eigen land naar 881 leden – GMS noemt die klanten – en de centrale betalingenomzet overschreed de 100 miljoen euro-grens.

Met zijn inkooporganisatie waagt Thomas Schulte-Hürmann (45), nu in samenwerking met Dirven en Borger, dus opnieuw de stap op de Nederlandse markt.

Overname
Eerder was Borger geschokt door de insolventie van Garant, maar voor hem deed de overname door ANWR de emmer overlopen. “Ineens behoren Garant-leden tot dezelfde inkooporganisatie als hun concurrent aan de overkant van de straat.” Hij zegt door ongeruste leden en leveranciers te zijn gebeld. “Hoe meer mensen contact met me opnamen, hoe sterker mijn gevoel werd dat ik iets moest doen. In GMS, een club met jonge, frisse ideeën, die dicht bij de winkeliers staat, wil ik de Nederlandse sector een alternatief bieden.”

Louter adviesfunctie
Borger: “Als de organisatie hier op poten staat met volgende maand een kantoor en showroom in Cast, een team van drie of meer mensen en de integratie van Nederlandse contractleveranciers een feit is, zal ik louter nog een adviesfunctie bekleden. Momenteel telt GMS 450 contractleveranciers en met zo’n 30 Nederlandse leveranciers gaan of zijn we in gesprek. We denken hen halverwege dit jaar onder contract te hebben.”

Een uitgebreid bedrijfsprofiel over GMS leest u in Schoenvisie 1, 2011.