TOP

Vijf vragen aan Harold van Genderen over 3D printing [interview] *

SeLL en Slem gaven donderdag 25 juni een presentatie over de toekomst van productiemethoden. De avond stond in het teken van 3D printen. Harold van Genderen, eigenaar van Forza Footwear en voorzitter van branchevereniging SeLL: “De stelling is niet of het gebruikt gaat worden maar wanneer.”

Donderdag 25 juni was er bij SeLL een presentatie over productiemethoden in de toekomst, wat is hier precies gezegd?

SeLL organiseerde samen met de Slem het evenement Food and Feet. Hier waren 69 aanwezigen die een presentatie kregen van de directrice van Slem, Nicoline van Enter. De hele avond stond in het teken van 3D printen, wat waarschijnlijk dé productiemethode van de toekomst gaat worden. Ook waren er op deze avond vijf studenten aanwezig die de volgende dag zouden afstuderen. Zij gaven nog een kleine presentatie.”

“Aanwezigen konden zien wat er nu al kan met 3D printen en wat er in de nabije toekomst mee gaat gebeuren. Daarnaast konden ze genieten van een hapje en een drankje, waaronder 3D geprinte etenswaren door Julian Sing. Hij maakte voor de avond bijvoorbeeld 3D geprinte logo’s van chocolade op gebakjes.”

Wat waren de reacties op de presentatie?

“De meeste aanwezigen hadden nog nooit 3D printing live gezien en de verbazing over de vele mogelijkheden was mega groot. Op de avond zelf zijn er ook verschillende contacten gelegd voor samenwerking.”

Hoe groot is de kans dat 3D printen deel gaat uitmaken van de toekomst van de schoenenbranche?

“Ik ben van mening dat de stelling niet is óf er 3D printing gebruikt gaat worden op grote schaal, maar eerder wanneer. De mogelijkheden zijn legio en het heeft veel voordelen. Je kan bijvoorbeeld aan de hand van een foto of een scan, iets één op één creëren. 3D printen is voor mij het 2.0 benaderen van de schoenenindustrie.”

Is 3D printen niet te duur?

“Dat is een misvatting die ik persoonlijk ook had. Ik dacht dat het gigantisch duur zou zijn maar je kan een bouwpakket van een printer kopen en die zelf in elkaar zetten of dat laten doen. Als je dat eenmaal hebt, valt het materiaal dat je ervoor gebruikt reuze mee. Als je een sample zou maken, praat je over 15 tot 20 euro voor een paar schoenen. Het scheelt heel erg met de hoeveelheid tijd en geld die je normaal gesproken kwijt bent aan het maken van een sample waardoor je ook sneller op de mode kan zitten.”

Voor wie zou 3D printen interessant kunnen zijn?

“Het kan nu dus al interessant zijn voor de producenten die een sample willen maken maar op dit moment kun je nog niet productiegericht schoenen maken. Ik zou er niet van opkijken als er in de nabije toekomst winkels komen waar consumenten hun eigen gepersonaliseerde schoenen kunnen (laten) 3D printen. Het onderscheidende karakter van winkels is in deze tijd erg belangrijk en ik denk dat winkeliers zich hiermee kunnen onderscheiden.”

“Op 15 oktober organiseert onze vereniging het evenement Shopping 2020 en dan zullen we dit onderwerp ook bespreken.”