TOP

Zakelijk geld lenen? Hier moet je op letten!

Het kan voorkomen dat de financiële middelen van jouw onderneming niet toereikend zijn voor de investeringen die je ermee zou willen doen. In dat geval kan zakelijk geld lenen de uitkomst bieden. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn op het gebied van zakelijk geld lenen en hoe het aanvragen ervan verloopt.

  1. Een zakelijke lening of een zakelijk krediet?

Als het gaat om zakelijk lenen, heb je twee keuzes: een zakelijke lening of een zakelijk krediet afsluiten. In de regel geldt dat een zakelijke lening vaker wordt afgesloten dan een zakelijk krediet.

  • Zakelijke lening: Bij een zakelijke lening wordt een vooraf vastgelegd geldbedrag in één keer op je bankrekening gestort. Een zakelijke lening voornamelijk geschikt als je een eenmalige investering wilt doen.
  • Zakelijk krediet: Een zakelijk krediet biedt de mogelijkheid om gedurende een vastgelegde periode geld opnemen tot aan een bepaalde limiet. Een zakelijk krediet is voornamelijk geschikt om een tijdelijk tekort aan liquide middelen mee op te vangen.
  • Hoe vind je de juiste kredietverstrekker?

Elke kredietverstrekker biedt andere eisen en andere voorwaarden. Dit betekent dat niet iedere kredietverstrekker geschikt is voor jouw wensen en dat jij niet geschikt bent voor iedere kredietverstrekker.

Om een goede beslissing te maken, is het dan ook aan te raden om verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken op het gebied van looptijd, rentepercentage, maandlasten en afloseisen.

  • Wat is er nodig om zakelijk te kunnen lenen?

De kredietverstrekker verlangt van jou enige informatie over hoe jouw onderneming er financieel voorstaat, waarvoor je financiering aan wilt vragen, wanneer je het geldbedrag nodig hebt en hoeveel geld jouw onderneming maandelijks kan missen. De kredietverstrekker wil hiervoor ‘bewijsmateriaal’ in de vorm van o.a. de financiële toekomstprognose, aangifte inkomstenbelasting, winst- en verliesrekening.

Op basis daarvan maakt de kredietverstrekker de inschatting al dan niet het gewenste geldbedrag uit te keren. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het geldbedrag op jouw bankrekening gestort.