TOP

Zelfs de Vuelta loopt weg met de speciale wieler-sneakers van Smits Schoenen

De Ronde van Spanje komt op zaterdag 20 augustus door het Brabantse vestingstadje Heusden. Dat vond de lokale ondernemer Martijn Smits zo bijzonder, dat hij speciale La Vuelta-schoenen liet maken, die exclusief bij zijn winkel Smits Schoenen te koop zijn.

Foto’s: Smits Schoenen, Van Drunen Schoenfabriek

Het idee stamt al uit 2020, het jaar dat de Vuelta oorspronkelijk door Heusden zou komen – tot corona roet in het eten gooide. Morgen, op zaterdag 20 augustus, is het moment dan eindelijk daar. En dat is uniek, zegt Martijn Smits, de vierde generatie aan het roer van Smits Schoenen. Nog nooit eerder kwam er zo’n grote wielerronde door ‘zijn’ Heusden, een Brabants vestingstadje dat hij zelf omschrijft als het ‘mooiste plekkie van Nederland’. “Daar wilde ik iets bijzonders mee doen.”

100% lokaal product

De La Vuelta-sneakers zijn exclusief bij Smits Schoenen verkrijgbaar en een 100 procent lokaal product. Het ontwerp is van de hand van Heusdenaar Daniel Jores, Smits buurman. Vermeulen & Vermeulen Reclame uit Nieuwkuijk bedrukte het leer, waarop in deel van de wielerroute te zien is in de Vuelta-kleuren rood en geel. De schoenen zijn geproduceerd bij het Brabantse familiebedrijf Van Drunen Schoenfabriek. Met 299,95 euro zijn ze best aan de prijs, maar dan héb je ook wat, zegt Smits. “De schoenen zijn in een gelimiteerde oplage uitgebracht, het zijn echte collector’s items.”

Bijzondere schoenen

Smits Schoenen komt vaker met zulke ‘special editions’. Eerder bracht de ondernemer al een Tulpenschoen en een schoen van kurk uit, de laatste voor de lokale wijnhandelaar. Het past bij hem en bij zijn klanten, vertelt hij. “Bij mijn merken koop ik ook altijd de apartere modellen in. Mijn doelgroep houdt van bijzondere schoenen. En het is toch superleuk om op die manier met je vak bezig te zijn?”

La Vuelta Holanda

Los daarvan levert het volgens Smits ook fantastische PR op. De organisatie van La Vuelta Holanda, was zo enthousiast over de schoenen dat ze de ‘making of’-video én het eindresultaat via hun eigen socials deelden. “Wat leidde tot een piek in het online bezoek”, lacht hij. “Wielerfans kunnen de schoenen immers alleen bij mij kopen. Presentator Sander Kleikers van Eurosport droeg gisteren een paar tijdens de ploegenvoorstelling in Utrecht. En het is afwachten of het echt gaat gebeuren, maar ik heb gehoord dat de winnaar van de rode trui morgen misschien wel onze sneakers op het podium staat.”

Op de foto: de La Vuelta-sneakers van Smits Schoenen, naast de klinkerweg waarover de renners op zaterdag 20 augustus voorbij komen.