TOP

Amazon lijkt als winnaar uit juridische strijd met Louboutin te komen

Amazon kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de online verkoop van namaak-Louboutins door externe verkopers, zo oordeelde de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag.

Foto: Arroser/CC BY-SA 3.0

Daarmee lijkt Louboutin een jarenlange juridische strijd tegen Amazon te gaan verliezen, want het oordeel van de advocaat-generaal wordt doorgaans overgenomen door het Hof van Justitie. De luxe schoenenproducent klaagde Amazon in 2019 aan nadat er zonder toestemming hakken met rode zolen op het platform verschenen. Louboutin beschuldigde de techreus van ‘actieve marketing van nagemaakte schoenen’ en beriep zich daarbij op schending van het merkrecht, aangezien de kenmerkende rode zool is geregistreerd als handelsmerk. Om die eerder moest vanHaren eerder al een serie pumps uit de schappen halen.

Verkoop door derden

Amazon verkoopt de schoenen echter niet zelf, ze worden via het platform aangeboden door externe verkopers. Volgens de advocaat-generaal is het voor consumenten voldoende duidelijk dat deze producten afkomstig zijn van derden. Als het Hof in die conclusie meegaat, zal Louboutin verhaal moeten gaan halen bij die partijen zelf. De definitieve uitspraak volgt over enkele maanden.