TOP

Bama gaat herstructureren onder zelfbestuur

De Bama Group heeft op 10 november een aanvraag ingediend voor een herstructureringsprocedure onder zelfbestuur, die door de rechtbank van Mosbach is goedgekeurd. CEO Stefan Rassau: “Een noodzakelijke stap om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst.”

Foto: Arek Socha via Pixabay 

De operationele activiteiten worden volgens Stefan Rassau, CEO van de Bama Group, zonder beperkingen voortgezet. “Het bedrijf gebruikt de mogelijkheden die deze procedure biedt om zich te herpositioneren voor de toekomst”, stelt hij in een verklaring op de site van advocatenkantoor Lieser Rechtsanwälte. “De productie gaat onverminderd door. We blijven leveren aan retailers en klanten kunnen onze schoenverzorgingsproducten en zolen gewoon in de winkels kopen.”

Behoud van bedrijven

Herstructurering onder zelfbestuur is een gerechtelijke procedure, die bedrijven in zwaar weer in staat stelt om te reorganiseren en zo (weer) toekomstbestendig te worden. Dat gebeurt onder toezicht; Alexander Jüchser van advocatenkantoor Lieser Rechtsanwälte is aangesteld als voorlopig bewindvoerder en Sebastian Mohrs van Abel & Kollegen als herstructureringsadviseur. De ruim zestig medewerkers van de Bama Group zijn vorige week ingelicht over de stand van zaken. Voor de komende drie maanden zijn hun salarissen veiliggesteld.

Liquiditeit onder druk

Bama kwam in moeilijkheden doordat de omzet door de ‘aanzienlijke marktverstoringen’ – eerst de pandemie, toen de oorlog in Oekraïne – sterk is teruggelopen. “Het consumentenvertrouwen heeft een nieuw laagterecord bereikt en ondertussen blijven de kosten van energie en grondstoffen stijgen”, aldus Rassau. “Dit heeft de liquiditeit flink onder druk gezet, waardoor het noodzakelijk werd om de stap naar zelfbestuur te zetten.”

Tij keren

De Duitse schoenverzorging- en zolenspecialist voerde de afgelopen twee jaar al een aantal strategische wijzingen door om het tij te keren. Het merkimago werd vernieuwd, het productportfolio aangepast en de toeleveringsketen en interne processen gestroomlijnd. “De eerste stappen zijn al met succes uitgevoerd”, aldus Rassau. “Deze procedure geeft ons nu de mogelijkheid om dit proces voort te zetten.”