TOP

Oude Birkenstocks van Steve Jobs voor ruim 200.000 dollar onder de hamer

218.750 dollar voor een paar oude Birkenstocks. Dat kon de veilingmeester van Julien’s Auctions aftikken voor de Arizona-sandalen die van de overleden Apple-oprichter Steve Jobs zijn geweest. Het is daarmee volgens het veilinghuis het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een paar sandalen werd betaald.

Beeld: Ben Stanfield/CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Wie de koper is die ruim twee ton over had voor de afgetrapte sandalen van Steve Jobs is (je bekijkt ze hier), is niet bekend, maar deze betaalde fors meer dan de 60.000 dollar die werd verwacht. De de gelukkige nieuwe eigenaar heeft nu niet alleen een paar bruine, suède Arizona sandalen van Birkenstock in handen, maar ook een stukje tech-geschiedenis.

Geschiedenis

De in 2011 overleden oprichter van Apple liep voorop op het gebied van technologie, maar was in de mode geen trendsetter. Hij werd overal gezien in een zwarte coltrui en op sandalen. De sandalen zoals die nu onder de hamer gingen, droeg hij in de jaren zeventig en tachtig. Ze maakten dan ook belangrijke momenten mee bij de ontwikkeling van de eerste computers. Darren Julien, CEO en oprichter van Julien’s Auctions, zegt tegen CNN: “Deze geliefde Birkenstocks werden gedragen door Jobs toen hij geschiedenis schreef bij het maken van de Apple-computer en waren kenmerkend voor het tech-icoon.”

Iconische sandaal

Volgens het veilinghuis droeg Jobs de sandalen tijdens vele cruciale momenten in de geschiedenis van het techbedrijf, waaronder het jaar dat hij en medeoprichter Steve Wozniak in een garage in Los Altos de Apple I computer ontwierpen. Hij koos niet zomaar voor de Birkenstocks, hij was er oprecht door gefascineerd. Volgens Margot Fraser, die het merk naar de Verenigde Staten bracht, was de techlegende een van haar eerste klanten. Tegen Julien’s Auctions zegt ze: “Hij wilde alles weten over het ontwerp en de materialen. Hij was ook geïnteresseerd in de technische kant.”

‘Sandaal als uniform’

De sandalen zijn volgens Steve Jobs ex-partner Chrisann Brennan typerend voor zijn persoonlijkheid. “De sandalen maakten deel uit van zijn eenvoudige kant. Ze waren onderdeel van zijn uniform. Het mooie van een uniform is dat je je ‘s ochtends geen zorgen hoeft te maken over wat je moet dragen.” Ze vervolgde: “Hij zou nooit iets hebben gedaan of gekocht om zich te onderscheiden van anderen. Hij was gewoon overtuigd van de intelligentie en bruikbaarheid van het ontwerp en het comfort van het dragen ervan. En in Birkenstocks voelde hij zich geen zakenman, dus had hij de vrijheid om creatief te denken.”