TOP

Cash kost ondernemer steeds meer geld

Het storten van contant geld bij de bank kost de ondernemer steeds meer geld. Ze zijn soms wel 40 procent duurder uit dan enkele jaren geleden. Dat meldt belangenorganisatie Detailhandel Nederland.

Het afstorten van contant geld is voor winkeliers de afgelopen jaren veel duurder geworden, meldt Detailhandel Nederland. Het gaat soms om stijgingen van wel 40 procent. Bij sommige banken is geld storten zelfs niet eens meer mogelijk. Voor met name het midden- en kleinbedrijf wordt het storten van geld een extreem hoge kostenpost. En dit terwijl winkeliers liefst zo min mogelijk geld in de kassa willen hebben om overvallen te voorkomen.

Positieve prikkels
Detailhandel Nederland vindt dat alleen de winkelier wordt geraakt bij het ontmoedigen van het gebruik van contant geld, en niet de consument. De organisatie wil consumenten die geld uit de muur halen en cash betalen niet straffen, maar pleit voor positieve prikkels. Denk aan korting op de kosten voor de betaalrekening als de consument geen cash opneemt.

Meer pinbetalingen
Consumenten pinnen gelukkig wel steeds vaker. In de eerste helft van het jaar werd 12 procent vaker met pin betaald dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit recente cijfers van betaalorganisatie Currence. De groei komt vooral doordat bedragen onder de 10 euro vaker worden gepind (+20%). Maar ook doordat er steeds meer spullen via internet electronisch worden afgerekend, met name via iDEAL.

Het nieuwe pinnen
Het nieuwe pinnen, met chip in plaats van magneetstrip, is inmiddels goed voor circa 40 procent van alle transacties. Per 1 januari 2012 is pinnen met de magneetstrip niet meer mogelijk. Detailhandel Nederland heeft met de Nederlandse Vereniging van Banken afgesproken dat het nieuwe pinnen tot 2013 geen kostenstijgingen voor winkeliers oplevert.