TOP

Omzet detailhandel groeit, fysieke schoenwinkelier blijft achter

De detailhandel profiteert van de economische groei en toenemende consumentenbestedingen, zo stelt het ING Economisch Bureau in een vooruitblik op 2018 en 2019.. Bij fysieke schoenenwinkels daalt de omzet juist.

De gunstige economische situatie geeft consumenten vertrouwen. De werkloosheid is fors gedaald en die trend zet naar verwachting door in 2018 en 2019, zo stelt het ING Economisch Bureau in een vooruitzicht op de detailhandel. In 2018 groeit de omzet naar verwachting met 3,5 procent en in 2019 met 4 procent.

De fysieke schoenenwinkel profiteert niet mee met de omzetgroei. In het eerste kwartaal van 2018 daalde de omzet van deze winkels sterk. Het aantal fysieke schoenenwinkels is tussen 2013 en 2018 met een kwart afgenomen. De online omzet in de schoenenbranche steeg de afgelopen jaren juist sterk.

Online profiteert

Vooral online retail en food profiteren van de toenemende koopkracht.  Hoewel verwacht wordt dat de groei van pure webshops (retailers met als hoofdactiviteit online retail) iets terugloopt van 16,9 procent in 2017 naar 16,5 procent in 2018, is dat gezien het hogere absolute omzetniveau indrukwekkend. Op basis van cijfers van het CBS verwacht ING dat de omzet van pure webshops in 2018 (10 miljard euro) zal verdubbelen ten opzichte van 2013 (5 miljard).

Online groei

Pure webshops trekken omzet van non-food naar zich toe. Ook non-food retailers zetten nu sterk in op online groei en daarin lijkt een deel succesvol. De online omzet van multichannel winkels groeit inmiddels harder dan van de pure players.