TOP

CBS: mode- en schoenenretail plussen in juni

De moderetail heeft afgelopen juni 13,1 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde maand in 2022. Schoenen- en lederwarenzaken zetten een omzetplus van 9 procent neer.

Beeld: Arno Senoner via Unsplash

Ook online werden goede zaken gedaan, rapporteert het CBS. De online omzet van kleding en aanverwante artikelen groeide met ruim 6 procent (+6,3%), waar een maand eerder ruim 9 procent werd ingeleverd. Webwinkels plusten met 2 procent, multichannel retailers verkochten 9,1 procent meer via het web.

Inflatie-effect

Het statistiekbureau vermeldt niet of de omzetstijgingen in mode en schoenen door een hoger verkoopvolume of hogere prijzen komen, of een combinatie van beide. In eerdere berichtgeving over de meest recente GfK-cijfers komt de inflatie naar voren als oorzaak. Kleding steeg de afgelopen zes maanden met 6,7 procent in prijs en schoenen werden zelfs 10,8 procent duurder, terwijl het aantal verkochte stuks in deze periode met 4,5 procent daalde.

Minder stuks, hogere prijzen

Het verkoopvolume van de detailhandel als geheel (food en non-food) was ook 1,4 procent lager. Dat de retail desondanks met iets meer dan 8 procent (+8,1%) pluste, is volgens het CBS een gevolg van de huidige prijsstijgingen in de retail. De omzet van de foodsector groeide met 10,8 procent en de omzet van de non-foodsector met 7,1 procent.