TOP

Christiaan Berg (Parbleu) studeerde rechten, maar werd schoenenontwerper. ‘Ik zag mezelf niet als jurist werken’

Voor sneakerliefhebber Christiaan Berg (42) werd in 2017 een droom werkelijkheid met de oprichting van zijn schoenenlabel Parbleu. Nu zet hij in op verdere uitbreiding in de Benelux, en ook Duitsland lonkt. Wie is de man achter het merk?

Foto: privébeeld

Heb je een guilty pleasure? “‘First Dates’. Ik ben een sucker voor feelgood televisie en dit vind ik zo’n lief format. De sport is om bij het eerste drankje aan de bar al in te schatten of mensen een match zijn en ik heb het negen van de tien keer goed.”

Je droomberoep als kind? “Professioneel hockeyer. Ik ben opgegroeid in Huizen, wat officieel tot het Gooi behoort – al denken ze daar in Laren en Blaricum anders over – en daar is hockey dé sport. Ik heb het tot de selectie van de Larense hockeyclub geschopt, maar bij mijn eerste wedstrijd scheurde ik meteen mijn enkelband.”

Sport je veel? “Ik fitness en loop hard, en afgelopen zomer ben ik na een blessure gaan zwemmen – minder belastend. Niet in een zwembad, ik wilde niet braaf baantjes trekken, maar in open water. Nu duik ik drie keer per week in de Nieuwe Meer bij Amsterdam. Ook in de winter.”

Wat is je beste eigenschap? “Ik ben zorgzaam en pik emoties van anderen makkelijk op. Ik heb nog overwogen om psychologie te gaan studeren, maar daarvoor moet je goed zijn in exacte vakken en dat was ik niet. Maar ik ben intrinsiek geïnteresseerd in anderen. Ik vind ook weinig mensen stom.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De beste plaats om te wonen? “Ik was veertien toen ik Amsterdam voor het eerst bezocht en keek mijn ogen uit met al die paradijsvogels op straat. Heel anders dan het keurige Gooi. Ik ben er op mijn twintigste gaan studeren en nooit meer weggegaan.”

Hoeveel paar schoenen heb je? “In mijn studententijd verzamelde ik sneakers. Op het hoogtepunt had ik meer dan honderd paar. Mijn pronkstuk was de Nike Air Max 1 Atmos Animal Pack, die met dierenprints. Maar ik heb alles verkocht toen ik mijn eerste kindje kreeg, wegens gebrek aan ruimte. En ik vond het ook wel zonde dat het allemaal stof stond te vangen in de kast.”

Lijk je op je ouders? “Uiterlijk lijk ik op mijn vader en qua karakter herken ik veel van mijn moeder. Ze is ook ondernemer en heeft al 26 jaar een eigen cateringbureau, Birgitta Kookt. Ze kan echt alles, maar een van haar lekkerste gerechten is toch wel zeeduivel met saffraansaus.”

Kook je zelf? “Het is heel erg – sorry, mam – maar ik bestel best wel veel. Ik ben dol op lekker eten, maar kan de rust en tijd niet vinden om uitgebreid in de keuken te gaan staan.”

‘Hiphop is mijn eerste en grootste muzikale liefde’

Waar winkel je graag? “Oeben’s Mercantile in Utrecht. Alles wat eigenaar Thomas Oeben verkoopt, is mijn smaak.”

Van welke muziek houd je? “Hiphop is mijn eerste en grootste muzikale liefde. Kanye West staat voor mij op eenzame hoogte, even los van het feit dat hij knettergek is. Ik heb net die Netflix-documentaireserie over hem gezien en niet dat ik mezelf met Kanye West wil vergelijken, maar we zijn allebei met dezelfde droom gestart: het maken in een industrie die ontzettend competitief is. Je moet ook wel een beetje maf zijn om daaraan te beginnen.”

Waar kun jij je enorm aan ergeren? “In het verkeer: mensen die de hele tijd zonder aanleiding op de rem trappen. En Tesla-rijders. Die zijn per definitie vervelend.”

Wat zou je doen met een miljoen? “Een appartement kopen voor mijn dochters, voor als ze op kamers gaan. Ze zijn acht en vijf, dus dat duurt nog wel even, maar tegen die tijd zijn de huizen waarschijnlijk helemaal onbetaalbaar.”

Wat verwachten mensen niet van jou? “Ik ben afgestudeerd in merkenrecht en krijg altijd de vraag waarom ik daar nooit wat mee ben gaan doen. Maar ik zag mezelf niet als jurist werken. Ik ben onrustig, snel afgeleid en nogal rommelig – ik ben er gewoon het type niet voor. Dat kwartje had eerder mogen vallen, want terugkijkend had ik best een creatieve opleiding willen doen.”

Dit interview verscheen het eerst in Schoenvisie magazine.