TOP

Crocs in de problemen

Het Amerikaanse schoenenmerk Crocs is bijna failliet. In het laatste rapport van accountantskantoor Deloitte & Touche ernstige twijfels over de overlevingskansen van de firma, dat melden verscheidene Amerikaanse media. In de Benelux gaat het wel goed met het bedrijf.

Het bedrijf, met een hoofdkantoor in de staat Colorado, maakte onlangs een verlies van 185 miljoen dollar in 2008 bekend. Ook de omzet ging sterk achteruit en er zijn hoge schulden.

Crocs moet voor 2 april een krediet van ruim 22 miljoen dollar herfinancieren. Volgens analisten wordt dat een zeer groot probleem.
Crocs begon in 2002 met de verkoop van de opvallende lichtgewicht gekleurde klompen. De onderneming maakte een sterke groei door en verkoopt de producten inmiddels in 128 landen. Vorig jaar liepen de verkopen sterk terug. Het aandeel Crocs is op de beurs nog maar 1 dollar waard, tegen circa 75 dollar in 2007.

Volgens directeur Benelux Lucas van Zandvoort gaat het in Nederland en België wel goed. In een persbericht zegt hij dat de omzet in de eerste twee maanden van 2008 is toegenomen. “Het gaat inderdaad nog beter dan we al verwachten. Waarschijnlijk ziet de consument in tijden van economische onzekerheid Crocs als een ontzettend comfortabele en trendy schoen voor een aantrekkelijke prijs.”

De tien Crocs winkels in de Benelux laten over de eerste twee maanden van dit jaar volgens Van Zandvoort een behoorlijke omzetstijging zien. Crocs Benelux gaat in 2009 door met het openen van nieuwe vestigingen. Het doel is om aan het eind van dit jaar vijftien Crocs Stores te hebben in de Benelux. Dit voorjaar nog opent een tweede Crocs Store haar deuren in Amsterdam aan De Nieuwendijk. In België, waar al Crocs Stores zijn in Antwerpen en Brugge zijn, opent binnenkort Crocs een derde vestiging in Brussel.