TOP

De Ambachtelijke Schoenmaker uit Roermond is Schoenmakerij van 2022

De Ambachtelijke Schoenmaker uit Roermond mag zich de Schoenmakerij van het jaar 2022 noemen. Ondernemer Frits Pellemans kreeg de award van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging afgelopen zondag uitgereikt. "Met vakwerk en klantvriendelijkheid is dit bedrijf een visitekaartje voor de schoenmakerij."

Foto’s: fotofinesse.eu

Tijdens het Schoenmakersdiner in Vianen werd de prijs van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging zondag uitgereikt aan De Ambachtelijke Schoenmaker uit Roermond. Eigenaar Frits Pellemans mocht de prijs en een groot spandoek in ontvangst nemen. En daar blijft het niet bij. Hij zal  een jaar lang de ambassadeursrol voor de Schoenmakerij gaan vervullen.

De klant aan zet

De prijs voor Schoenmakerij van het jaar wordt toegekend door de jury, maar het is de klant die als eerste aan zet is. De gunfactor van de klant is dus medebepalend. Klanten konden hun schoenmakerij voordragen door middel van reviews op internet en facebook. Ook konden ze het formulier op de website invullen en daarmee hun schoenmakerij voordragen. De ondernemer kon zelf een campagne starten met de #SchoenmakerijvhJaar op Social Media of voorgedragen worden door een collega.

Op basis van de aanmeldingen werden verschillende schoenmakers geselecteerd voor een onaangekondigd bezoek van de vakjury. Hierbij werd gelet op de kwaliteit van de reparatie in de zaak en de totale uitstraling van de schoenmakerij en de schoenmaker zelf. Belangrijk is daarbij ook dat het bedrijf een rolmodel voor de schoenmakerij kan zijn en de eigenaar een ambassadeursrol voor de hele branche kan vervullen.

Het jury oordeel

Na het onaangekondigde jurybezoek bleven drie finalisten over. De Ambachtelijke Schoenmaker uit Roermond kwam als uiteindelijke winnaar uit de bus. De jury oordeelde als volgt over het bedrijf van eigenaar Frits Pellemans: “Een echte beleving, een prachtige winkel, met een ondernemer aan het roer die overtuigd is van zijn eigen visie. De bijzondere voorgevel lokt je naar binnen en ook binnen word je aangenaam verrast. Een grote ruimte met een inrichting waar goed over is nagedacht, met een mooi verkoopassortiment dat past bij de schoenmakerij. De schoenmakerij zelf is achterin in een grote glazen ruimte gevestigd. Alles straalt vakmanschap uit. En mooi vakwerk gecombineerd met een uitstekende klantvriendelijkheid maakt dit een bedrijf dat je vooral ook gezien moet hebben. Een visitekaartje voor de schoenmakerij.”

Op de tweede plaats

De tweede prijs ging naar Meester Schoenmakerij Sleutelservice uit Alkmaar. Het bedrijf van eigenaren Hans en Willy Meester viel op door een formulier van de eigenaar zelf waarna er massaal werd gereageerd zonder dat er veel toe is opgeroepen. De jury begreep wel waarom klanten positief zijn en zegt in zijn beoordeling: “Een heel mooi bedrijf op een prachtige locatie. Klanten roemen de vriendelijkheid, de service en de kwaliteit. En dat er altijd wel een oplossing is. De jury was onder de indruk van de mooie winkel en kwaliteit van de reparatie. Zeker een prachtige plek.”

Nummer 3

Mario & Anita Uw Schoenmaker uit Deventer ging met de derde plek naar huis. Het bedrijf van de eigenaren Anita en zoon Sebastiaan Evers kwam onder de aandacht van de jury omdat de consument in actie kwam gekomen door het formulier in te vullen. De jury was ook positief: “De reparatie is van hoog niveau. En wat opvalt is dat de klant ook de attentheid en warmte noemt. Zonder meer een prachtig bedrijf waar je met een gerust hart je schoenen ter reparatie kunt brengen.”