TOP

De beste leersoorten voor schoenen

Aan de basis van een goede, hoogwaardige schoen ligt een goede, hoogwaardige leersoort. Dit is niets nieuws; het is al eeuwen zo. Voor duurzaamheid en flexibiliteit blijft leer wereldwijd het meest populaire schoenmateriaal. Een goed gemaakte leren schoen ziet er geweldig uit en voelt als niets anders. Maar als veel mensen het woord leer horen, denken ze alleen maar aan koeienleer; leer is echter eigenlijk een materiaal dat is gemaakt door het looien van ongelooide huiden en huiden van dieren. Daarom zijn er eigenlijk nogal wat verschillende leersoorten die kunnen worden gebruikt voor het maken van schoenen en voor andere doeleinden. In dit bericht gaan we verschillende soorten leer onderzoeken, hun kwaliteiten en waarom elk wordt gebruikt voor het maken van schoenen.

Varkensleer

We weten wat je denkt en ja, dit is hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van voetballen. Afgezien van voetballen, zie je varkensleer dat vaak wordt gebruikt bij het maken van schoenen en handtassen, maar ook bij een pasjeshouder. Door de flexibiliteit en duurzaamheid van varkensleer is het de laatste jaren een steeds populairdere leeroptie geworden. Een andere reden is dat recente technologie├źn hebben geleid tot machines die varkensleer in een zodanige staat kunnen brengen dat het daadwerkelijk met chroom gelooid kan worden. Het merendeel van het varkensleer dat bij het maken van schoenen wordt gebruikt, is aan de nerfzijde geborsteld, wat beter bekend staat als ‘sueding’. Nog een ander element van varkensleer dat het een haalbare optie maakt voor schoenmakers, is het vermogen om gemakkelijk kleurstoffen te accepteren. Dit betekent dat schoenen en een pasjeshouder dames gemaakt van varkensleer vaak in een breder scala aan kleuren verkrijgbaar zijn dan sommige andere leersoorten.

Kalfsleer

In vergelijking met varkensleer is kalfsleer een veel bekendere optie voor het maken van schoenen. Zoals de naam al aangeeft, wordt kalfsleer gemaakt van de huid van jonger vee, meestal drie tot vier weken oud. In vergelijking met andere leersoorten vertoont kalfsleer na voltooiing vaak een fijne, stevige, mooie nerf. Dit is een van de redenen dat kalfsleren schoenen vaak duurder zijn dan veel andere leersoorten. Een andere reden? Kalfsleer is opmerkelijk gemakkelijk schoon te maken en te laten glanzen, wat betekent dat er weinig onderhoud nodig is om het er mooi uit te laten zien. Interessant terzijde: een andere term voor kalfsleer is perkament, en in de Renaissance werd het gebruikt als papier.

Synthetisch leer

In een gesprek over leer dat wordt gebruikt bij het maken van schoenen, zouden we nalatig zijn als we geen sectie over synthetisch leer zouden opnemen. Er zijn een aantal verschillende redenen waarom iemand schoenen of een pasjeshouder heren zou kiezen die gemaakt zijn van synthetisch leer. Twee van de meest voorkomende redenen zijn omdat ze bijna altijd een meer betaalbare optie zijn en omdat ze niet zijn gemaakt van dieren of dierlijke producten. Hoewel er veel stappen zijn gezet – woordspeling helemaal bedoeld – bij het maken van aantrekkelijke schoenen van synthetisch leer, zijn de verschillen in flexibiliteit, zachtheid en kwaliteit nog steeds behoorlijk merkbaar in vergelijking met schoenen van echt leer. Schoenen van echt leer zijn niet alleen comfortabeler, ze worden ook comfortabeler naarmate ze ouder worden.