TOP

Doorstart Goosecraft nog niet in zicht

Er is nog geen zicht op een doorstart voor het failliete Goosecraft, dat een schuld van bijna €5 miljoen achterlaat.

Beeld: Goosecraft

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Nienke Bobbert. Ze focust nu eerst op afwikkeling van de verkoop van de voorraden, inventaris, IE-rechten en goodwill. Daarna volgt verder onderzoek naar de oorzaak van het faillissement en mogelijk paulianeus handelen. Goosecraft heeft ruim €4,9 miljoen aan schulden uitstaan, waaronder een bedrag van €1,1 miljoen bij de fiscus en bijna €3,7 miljoen bij concurrente crediteuren. Ook twee verhuurders wachten nog op hun geld. Of ze daar iets van terugzien, is de vraag; het huidige boedelsaldo bedraagt nog geen twee ton.

Klap op klap

Goosecraft vroeg in februari het faillissement aan. Het bedrijf was toen al een aantal jaar verlieslatend. Over 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, kwam het verlies uit op bijna €730.000 op een omzet van bijna €3,7 miljoen. In 2021 verbeterden de resultaten en wist Goosecraft het verlies terug te brengen naar een kleine €50.000 op een omzet van bijna €5,3 miljoen.

Het jaar daarop kreeg het bedrijf financieel opnieuw een klap door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, waardoor de kosten enorm stegen en de omzet achterbleef. De bank stelde Goosecraft eind 2022 onder strenger financieel toezicht. Om in aanmerking te komen voor verdere financiering moest het bedrijf ook zelf op zoek naar een kapitaalverstrekker. Toen dat mislukte, zag het bestuur geen andere optie dan het faillissement aanvragen.