TOP

Duits consumentenblad test damessneakers

In de april-editie heeft het Duitse consumententijdschrift Öko-Test vijftien damessneakers in de prijsklasse 20 tot 125 euro getest, waaronder schoenen van Geox, Adidas, Lacoste, Nike, Camper, C&A, Converse en Esprit.

Alle schoenen zijn onderzocht op schadelijke chemicaliën en de stabiliteit van de zolen. Het testresultaat was duidelijk negatief. Alleen het model van H&M was in orde. Bij de andere veertien sportschoenen was het testresultaat  volgens de onderzoekers onvoldoende.

De slechte cijfers worden voor een groot deel veroorzaakt door de sterk toegenomen hoeveelheid chemicaliën. In de schoenen zijn allerlei chemische stoffen aangetroffen die als ‘schadelijk voor de gezondheid’ zijn geclassificeerd.

Overschrijding wettelijke limiet
In het model Derby Girl Pu, Fuxia 114 van het merk Buffalo overschrijdt de hoeveelheid van de aromatische amine benzidine de wettelijke limiet. Volgens Öko-Test heeft de fabrikant dit model inmiddels teruggehaald.

In dertien schoenen is chroom gevonden. In het model Imar (20442-036) van Camper hebben de onderzoekers chroom-VI aangetroffen.

Zolen
In de praktijktest zijn zes modellen als ‘zeer goed’ beoordeeld. De schoenzolen van H&M, Buffalo en EDC by Esprit scoorden als enigen een voldoende. Bij de overige twaalf merken bleken de zolen slecht gelijmd of te scheuren.

De volledige test is voor 2 euro te downloaden op de website van Ökotest.