TOP

Fiscus waarschuwt: voor tienduizenden ondernemers dreigt dwanginvordering coronaschuld

Ongeveer een kwart van de ondernemers die tijdens de pandemie belastinguitstel aanvroegen, is nog niet begonnen met aflossen. Het kabinet roept deze bedrijven op zich voor 13 juni te melden om tot een betalingsregeling te komen.

Beeld: Shutterstock

Doen ondernemers dat niet, dan wordt de coronaschuld vanaf medio juni 2023 met dwang ingevorderd. Daarover informeerde staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de Tweede Kamer vorige week. “Het met (overheids)steun in stand houden van niet-levensvatbare bedrijven is niet alleen ondoelmatig, maar vanuit macro-economisch perspectief zelfs schadelijk”, stelt hij. “Het verstoort de concurrentieverhoudingen en in de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen productiemiddelen, zoals arbeid, elders efficiënter worden ingezet.”

‘Onnodige faillissementen voorkomen’

Het kabinet zegt ‘onnodige faillissementen’ te willen voorkomen. Daarom is de Belastingdienst gestart met een aantal hulpmaatregelen. Tot eind mei gaan honderd deurwaarders op pad om ondernemers met betalingsachterstanden te bezoeken. Er wordt gevraagd naar de reden van de achterstand en naar de hulpvraag, waarbij indien nodig kan worden doorverwezen naar andere instanties. Verder start op korte termijn een brede communicatiecampagne, in samenwerking met onder meer de KVK, het UWV en brancheorganisaties, in een laatste poging om mensen te bereiken.

Lees ook: Belastingschuld aflossen? Dat wordt nog een groot probleem voor ondernemers

Bedrijven konden tijdens de coronacrisis uitstel aanvragen voor onder meer de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffingen. Bijna 270 duizend ondernemers maakten hier gebruik van, voor een bedrag van in totaal €19,6 miljard. Sinds oktober 2022 moet er worden afgelost. Bedrijven hebben hier vijf jaar de tijd voor. Wie dat niet redt, kan twee jaar extra krijgen.

Onbereikbaar voor instanties

Veruit het grootste deel is begonnen met terugbetalen, maar ongeveer 60.000 ondernemers hebben de afgelopen zes maanden nog geen enkele aflossing gedaan. Daar zitten ongeveer 4.000 winkeliers tussen, blijkt uit navraag van het FD bij brancheorganisatie Inretail. De achterstanden komen het meeste voor bij het kleinbedrijf (45%). Het gaat relatief vaak om kleinere bedragen; ruim de helft (bijna 33.000 bedrijven) heeft een schuld onder de €10.000. Volgens Van Rij is het niet duidelijk of deze ondernemers niet willen of kunnen betalen. Velen zijn onbereikbaar voor de Belastingdienst en instanties die hulp kunnen bieden bij betalingsproblemen.

Wel gaat het aflossen over het geheel genomen sneller dan verwacht, zegt de staatssecretaris. Inmiddels is de totale belastingschuld met €3 miljard gedaald tot €16,5 miljard. “Er is een aanzienlijke groep ondernemers die de schuld zo snel mogelijk wil aflossen, sneller dan de 5-jaarstermijn.” Eerder was de verwachting dat €6 miljard van de openstaande coronaschulden niet zou worden afbetaald, maar het kabinet schaalt dit bedrag nu af naar €2,5 miljard.