TOP

Ondernemers krijgen meer tijd om belastingschuld af te lossen, onder voorwaarden

Ondernemers krijgen langer de tijd om hun belastingschuld af te lossen: geen vijf maar zeven jaar. Bedrijven die hiervoor in aanmerking willen komen, worden eerst getoetst op levensvatbaarheid.

Foto: Shutterstock

Dit plan van de VVD kon op donderdag 7 juli rekenen op een ruime Kamermeerderheid van CDA, CU, D66, PVV en SGP. Ondernemers konden tijdens de coronacrisis belastinguitstel aanvragen om lopende kosten te kunnen blijven voldoen. Die openstaande belastingen moeten vanaf 1 oktober 2022 worden afbetaald. In totaal gaat het om een bedrag van 21 miljard euro, verdeeld over 279.000 ondernemers. Ruim de helft van het oorspronkelijke bedrag van 47 miljard euro is al afgelost.

Twee jaar extra

Het kabinet wilde ondernemers aanvankelijk maximaal vijf jaar geven om de schuld in te lossen. Brancheorganisaties en ondernemers pleitten voor een langere termijn – tien jaar in plaats van vijf – om het bedrag meer te kunnen spreiden en investeringsruimte te behouden. Het ministerie komt ondernemers hierin deels tegemoet door de termijn met twee jaar te verlengen. Onder voorwaarden, want alleen levensvatbare bedrijven komen voor de extra tijd in aanmerking. Zij moeten daarvoor eerst een ‘lichte toets’ voor levensvatbaarheid doorstaan. Aan welke criteria ze moeten voldoen, is nog niet bekend. Dat wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

‘Te schraal’

“Wat ons betreft is dit te schraal”, zegt Inretail-directeur Jan Meerman in een reactie. “Het is niet zo dat heel ondernemend Nederland zeven jaar de tijd krijgt en er zijn veel vraagtekens rondom de criteria voor de ‘levensvatbaarheidstoets’. Die moeten voor 1 oktober helder zijn, dus haast is geboden. Hoe meer tijd, hoe beter en daarop blijven we inzetten. Het is goed dat het kabinet naar ondernemers geluisterd heeft en een kleine beweging heeft gemaakt, maar dit is wel erg zuinig.”