TOP

Oproep winkelketens: ‘Kabinet, geef de retail ruimte om te investeren’

Retailers willen een fiscale aftrekregeling voor investeringen en een ruimhartiger omgang met het aflossen van de belastingschulden. Daartoe roepen de CEO’s van acht grote winkelketens het kabinet op in een gezamenlijk statement. “Dat maakt het beter mogelijk om te werken aan een gezonde toekomst.”

Foto: Schoenvisie/Renate Zoutberg

De topmannen van onder meer Jeans Centre, We Fashion en Ziengs Retail doen deze oproep in de aanloop naar een commissiedebat van de Tweede Kamer over het coronasteunpakket. Een fiscale aftrekregeling voor investeringen maakt het beter mogelijk om te werken aan een gezonde toekomst voor hun winkels en winkelgebieden, zo bepleiten ze. “Winkeliers willen hun klanten een zorgeloze koopervaring bieden, maar de zorgen zijn voor de ondernemer zelf helaas nog niet voorbij.”

Geen ruimte voor investeringen

De directies stellen dat broodnodige investeringen op de lange baan zijn geschoven vanwege het gebrek aan financiële ruimte. Ze wijzen erop dat de meeste kosten van de coronacrisis voor eigen rekening waren: verloren omzetten werden niet gecompenseerd en de voorwaarden voor steunmaatregelen als de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) pasten slecht bij hun situatie. Tegelijkertijd bouwen ondernemingen hoge schulden op bij de Belastingdienst, die vanaf 1 oktober 2022 over een periode van vijf jaar moeten worden afgelost. Met rente, die oploopt tot 4% in 2024. Ook dat moet anders, vinden de CEO’s. Ze pleiten voor het behoud van de huidige invorderingsrente van 0,01 procent en een langere terugbetaaltermijn.

Maatschappelijke opgave

De brief is ondertekend door Adem Doymaz (Scapino), Bas Duijsens (Wibra), Frank Huisman (Score/Chasin’ Group), Joris Aperghis (We Fashion), Patrick Miami (MS Mode, America Today, Coolcat), Peter Berg (Jeans Centre), Roger Durlinger (Durlinger’s Schoenenbedrijf) en Roy van Keulen (Ziengs Retail). “Grote en kleine winkels dienen een groot algemeen belang”, stellen ze. “Ze maken winkelgebieden en binnensteden aantrekkelijk en bruisend. Bovendien hebben winkels een sociale functie. Herstel van deze belangrijke bedrijfstak is een maatschappelijke opgave die net als corona gezamenlijk aangepakt moet worden.”