TOP

Sneakerlegende Peter Moore, de man achter Nike’s Air Jordan 1, is overleden

Peter Moore, de man wiens invloed als voormalig creatief directeur bij Nike en Adidas nog altijd zichtbaar is, is overleden. Hij wordt gezien als een pionier op het gebied van footwear en is de man achter de Air Jordan 1-sneaker en het iconische Jumpman-logo. Moore is 78 jaar geworden.

Beeld: Nike

Het overlijden van Peter Moore is afgelopen weekend door verschillende media bekendgemaakt en bevestigd door zijn voormalige werkgevers Adidas en Nike. De designer is voor beide bedrijven van grote betekenis geweest. Hij was betrokken bij het rebranden van de merken en wordt gezien als een pionier op het gebied van footwear.

Nalatenschap

De nalatenschap van Peter Moore binnen de sneakercultuur is nog altijd overal aanwezig.  Zo ontwierp hij in 1984 het bekende Nike-model voor de populaire Amerikaanse basketballer Michael Jordan. Nog steeds is de Air Jordan 1 wereldwijd een van de meest gewilde sneakers. Ook het Jumpman-logo, het silhouet van een springende Jordan, en het Wings-logo (de afbeelding met de vleugels) zijn (mede) van de hand van Moore.

Zijn overlijden heeft tot verdrietige reacties geleid van de merken waaraan hij was verbonden. Howard White, ceo van Jordan, laat aan Businessinsider weten diepbedroefd te zijn door het heengaan van Moore. White: “Zijn nalatenschap zal altijd verbonden zijn met het merk Jordan en de sneakercultuur, die hij mede heeft gecreëerd. We hebben een icoon verloren.”

Legende en icoon

Moore stond begin jaren negentig aan de wieg van Adidas America. Hij maakte een nieuw ontwerp van het Adidas-logo, lanceerde de Equipment-lijn en had een blijvende invloed op de designs van het merk. Zijn nalatenschap bij Adidas is dan ook groot.  “De Adidas-familie is bedroefd door het overlijden van onze dierbare vriend Peter Moore”, stelt het bedrijf in een verklaring. “Ons hart ligt bij Peters familie, vrienden en iedereen die hem kende. Peter was een ware legende en icoon in onze branche en het is onmogelijk om de impact die hij op Adidas heeft gehad te overschatten. Hij zal enorm gemist worden en zijn nalatenschap zal voor altijd voortleven.”

Peter Moore studeerde af aan het Chouinard Art Institute en had sinds de jaren zeventig een eigen ontwerpstudio. Hij trad in 1977 in dienst bij Nike als creative director en werd in 1993 chief executive officer van Adidas America. Moore zette in 1998 een punt achter zijn werk voor de sport- en sneakerwereld en ging zich toeleggen op zijn kunst, al bleef hij als consultant bij Adidas betrokken. Hij laat zijn vrouw en drie zonen achter.