TOP

In de nieuwe brandstore van Veja in Berlijn kun je schoenen kopen én opknappen

Veja strijkt neer in Berlijn. Het Franse ecosneakermerk opent een brandstore mét schoenenwerkplaats in de Alte Schönhauser Straße in Mitte. Een plek waar klanten niet alleen nieuwe sneakers kunnen kopen, maar ook hun oude kunnen laten fixen.

Foto’s: Veja

Veel mensen raadden hem af om een winkel in Berlijn te openen, stelt Veja-oprichter Sébastien Kopp in een aankondiging. “Het zou daar te moeilijk zijn. Maar dat kan ons niet schelen, want we lanceren altijd projecten op de plekken waar we het meest van houden”, zegt hij. “Berlijn balanceert tussen ‘coolness’ en het gewicht van de geschiedenis, tussen moderniteit en de artistieke underground scene. Deze stad doet ons denken aan São Paulo, met een brutalistische post-sovjet architectuur. Elke keer als we hier komen, voelen we ons thuis.” 

Lees ook: Hoe de V-10 van Veja een icoon werd

Beton en aarde

Het Berlijnse architectenbureau Gonzalez Haase tekende voor het interieurontwerp van de minimalistische brandstore en koos voor ruwe materialen: beton, eikenhout, staal en – opvallend – aarde. De presentatieblokken zijn gemaakt van ‘rammed earth’, een concept van ambachtsman Frank Lennart, dat bestaat uit een mengsel van aarde en beton. De winkel wordt van stroom voorzien door Bürgerwerke, een leverancier van hernieuwbare elektriciteit.

Sneakerwerkplaats

Naast de mannen-, vrouwen- en kindercollecties heeft de winkel een eigen werkplaats voor het herstellen en schoonmaken van sneakers. Veja begon hier in 2020 mee in samenwerking met eco-hotspot Darwin in Bordeaux en opende in juli 2021 een tweede schoenenwerkplaats in Parijs, bij Galeries Lafayette. Inmiddels heeft het merk meer dan 2800 paar sneakers opgeknapt.

Een kijkje in de nieuwe Veja-store: