TOP

GfK-maandcijfers augustus 2010: verkoop sterk gestegen

In de maand augustus 2010 is de schoenenmarkt (totaal van vrouwen-, mannen-, en kinderschoenen, inclusief sportschoenen), vergeleken met dezelfde maand vorig jaar relatief sterk gestegen.

Bron: GfK Consumerjury

Het aantal gekochte paren (+17%) is gestegen, het gemiddeld besteed bedrag is licht gestegen waardoor de bestedingen in augustus van dit jaar nog iets sterker stegen (+20%). In de maand juli bleef de schoenenmarkt (totaal van vrouwen-, mannen-, en kinderschoenen, inclusief sportschoenen), vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, stabiel in bestedingen. 

GfK aug.2010

Zelfstandige modezaken
Schoendetailisten deden in augustus duidelijk betere zaken dan de zelfstandige modewinkeliers en de sportretailers.

Consumenten besteedden in augustus 13 procent minder bij zelfstandige modezaken dan in 2009, zo blijkt uit onderzoekscijfers van GfK. Vooral het aantal gekochte stuks daalde flink met 10 procent.

Ook het gemiddeld besteed bedrag daalde licht bij de zelfstandige modezaken. Het gemiddelde wordt echter weer omhoog getrokken door de 11 procent groei in bestedingen van de overige kanalen (winkelketens, postorderbedrijven en warenhuizen). Daarmee komt het eindresultaat toch nog op een goede 6 procent groei in vergelijking met dezelfde periode het jaar er voor.

Sportkleding
Hoewel Nederlanders in augustus 2010 meer geld uitgaven aan sportkleding, kochten zij per transactie minder stuks. De totale uitgaven aan sportkleding daalden volgens onderzoeksbureau GfK met 5 procent.

De GfK-cijfers over het derde kwartaal van 2010 kunt u lezen in Schoenvise 9, die eind november zal verschijnen.