TOP

‘Hardere aanpak van geweld tegen winkelpersoneel’

Detaillisten vinden het belangrijk dat de overheid geweld tegen winkeliers en personeel harder gaat aanpakken. Dit blijkt uit een poll van modevakblad Textilia, naar aanleiding van de verschillende speerpunten van Detailhandel Nederland, om politiek en winkeliers te laten samenwerken.

De overkoepelende organisatie wil dat politieke partijen rekening houden met de wensen van de ondernemers. Om dit onder de aandacht te brengen lanceerde Detailhandel Nederland vorige maand zes speerpunten. Textilia vroeg bezoekers van de website welke punten zij het belangrijkst vinden.

Strenger straffen
Van de zes speerpunten scoort strenger straffen bij een geweldsmisdrijf het hoogst. Van de honderd stemmers vindt 30 procent dat geweld tegen winkeliers en personeel harder aangepakt moet worden. Als tweede punt vindt 19 procent van de stemmers dat er een betere huurbescherming moet komen voor winkeliers bij de renovatie van een pand. Nu kunnen winkeliers nog vrij gemakkelijk uit een pand gezet worden, maar Detailhandel Nederland wil dat de huurder beter beschermd wordt.

Koopzondagen
Koopzondagen moeten lokaal besloten worden, vindt 15 procent van alle stemmers. Van 11 procent mag de het muntje van 1 en 2 eurocent verdwijnen. Andere speerpunten zijn: een permanente regeling ‘kleine baantjes’ (6 procent is voor) en een volledige harmonisatie van het consumentenrecht (2 procent stemt voor dit punt).

“Niet met winkelier bemoeien”
Niet alle deelnemers aan de poll vinden het een goed plan als de overheid met winkeliers gaat samenwerken. 16 procent vindt dat de politiek zich helemaal niet met de winkelier moet bemoeien en kon zich niet in de speerpunten van Detailhandel Nederland vinden.