TOP

Het belang van tijdig vervangen van werkschoenen

Degelijke, kwalitatieve werkschoenen zijn belangrijk om je voeten goed te beschermen tijdens uiteenlopende werkzaamheden. Het dragen van versleten werkschoenen is dan ook onverantwoord. Vaak is slijtage zichtbaar, maar slijtage aan schoenen is niet altijd goed zichtbaar. Het is belangrijk om te weten wanneer je tijdig je oude paar werkschoenen moet vervangen.

Bowork, je werkgever of deze handige checklist kunnen je helpen de risico’s van slijtage beter in te schatten. 

Risico’s van versleten werkschoenen

Versleten werkschoenen kan grote nadelen met zich meebrengen, zoals verminderde veiligheid en comfort. Dit kan leiden tot fysieke ongemakken in de knieën en rug. Daarnaast verliezen versleten schoenen hun vermogen om vocht te reguleren en schokken te absorberen, waardoor de schoenen hun oorspronkelijke functie als schokdemper verliezen.

Signalen voor vervanging

Er zijn verschillende signalen waar je op kan letten om versleten werkschoenen te herkennen. Onderstaand de vijf belangrijkste signalen die aangeven dat het tijd is om een nieuw paar werkschoenen aan te schaffen:

Zichtbare schade

Het eenvoudigste te herkennen is de ‘zichtbare schade’. Zelfs kleine beschadigingen aan werkschoenen kunnen gevolgen hebben voor draagcomfort en veiligheid. Bij zichtbare schade is het dringend tijd om uw werkschoenen te vervangen.

Onzichtbare schade

Na een incident, zelfs als de schade niet direct zichtbaar is, is het raadzaam om een nieuw paar werkschoenen te overwegen. Onzichtbare schade kan zich manifesteren en de veiligheid in gevaar brengen. Een voorbeeld van een incident is dat een zwaar voorwerp op de veiligheidsneus is gevallen of een scherp voorwerp in de zool is doorgedrongen. Door deze incidenten is het mogelijk dat de schoen hierdoor aan de binnenkant beschadigd raakt, wat niet meteen voor het oog zichtbaar is.

Gebrek aan comfort

Een robuuste werkschoen mag dan wel niet altijd de meest comfortabele keuze lijken, toch is het van belang voor een goede ondersteuning van je voeten. Het ontbreken van deze ondersteuning kan resulteren in hinderlijke klachten aan de enkels, knieën en rug. Bovendien kan het opvallen dat na verloop van tijd werkschoenen minder effectief schokken absorberen, wat eveneens schadelijk is voor de stabiliteit van enkels, knieën en rug. Om deze risico’s te vermijden, is het belangrijk om je werkschoenen te vervangen zodra ze niet langer goed aansluiten of onaangenaam aanvoelen tijdens het dragen.